Ayurvedisch koken – Dag 304

Een vriendin van mij, voor in de veertig, constateerde een paar jaar geleden borstkanker bij zichzelf. Naast de reguliere gezondheidszorg zocht ze ook haar heil in de alternatieve geneeskunde. Zo gooide zij haar manier van eten drastisch om en ging koken volgens de Ayurveda. Ik wist er zelf weinig van maar kende wel iemand die kooklessen gaf over het onderwerp, dus koppelde ik beide dames aan elkaar. Inmiddels is de vriendin genezen verklaard en ziet ze er mooier uit dan ooit tevoren. De verandering van levensstijl heeft ze vastgehouden en heeft haar zichtbaar goed gedaan.

AyurvedaVoor mij staat als een paal boven water dat we niet alleen afhankelijk moeten zijn van de reguliere zorg maar vooral naar onszelf en de natuur moeten blijven kijken om gezond te zijn, te blijven of te worden. De vriendin is daar een goed voorbeeld van zij heeft haar levensbedreigende ziekte overwonnen door een operatie en chemokuur te combineren met de alternatieve geneeskunde, dat niet voor niets complementaire geneeskunde wordt genoemd.

Ook mensen zonder klachten kunnen hun gezondheid ondersteunen met de kennis uit de Ayurveda, wat betekent wetenschap van het leven. De Ayurveda gaat uit van drie type mensen:
• Vata (impulskracht), dit uit zich in onregelmatig en impulsief eten, verslaving ligt op de loer. Regelmaat en matigheid is hierbij belangrijk.
• Pitta (vuurkracht), je temperament moet soms wat terug gebracht worden om vermoeidheid en stress te voorkomen. Minder scherpe kruiden kan helpen.
• Kapha (structuurkracht), uit zich in traagheid, besluiteloosheid, neiging tot depressie. Lichaamsbeweging, matige met vet, zout en suiker helpen om alertheid te vergroten.

Als je weet welk type mens je bent kun je je eetpatroon daar op afstemmen. Er wordt gewerkt met kruiden die afhankelijk van het type een bepaalde stimulerende werking heeft, bijvoorbeeld het verwarmen of juist het verkoelen van het lichaam. Ayurvedische gerechten bevatten de 6 smaken: zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang. Het is even een zoektocht maar eenmaal in het ritme wordt ook die manier van eten bereiden een gewoonte.

De Ayurveda is een medisch systeem dat al ruim 3000 jaar voor Chr. is ontstaan en dat de mens als geheel beschouwd. De omschakeling naar een Ayurvedische levensstijl begint met reinigen van het lichaam door middel van vasten en een speciaal dieet gecombineerd met yoga en meditatie. De Ayurvedische levensstijl heeft een preventieve werking op de gezondheid. Het wordt vooral toegepast in India en is erkend door de Wereld Gezondheids Organisatie. De Ayurveda werkt aan het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s