Doel van deze blog

Het doel van deze blog is om in 365 dagen te ontdekken of het mogelijk is om zelfvoorzienend te leven. Niet alleen het doel maar vooral de weg erheen is het belang van deze blog.

Het is mijn ambitie om de wereld een beetje mooier te maken, te beginnen bij mijzelf. Daarom neem ik mij voor om in 365 dagen het zicht te krijgen op een zelfvoorzienend leven. Om mijzelf in beweging te zetten en te houden schrijf ik iedere dag een blogje op deze site met de vorderingen van mijn acties en mijn zoektocht naar een zelfvoorzienend bestaan.

Zelfvoorzienend leven
Wat is het allerbelangrijkste om te kunnen leven? Schoon water, gezonde lucht en voedsel natuurlijk. Maar er is natuurlijke meer dan dat, een dak boven je hoofd om veilig te kunnen slapen, kleding om je lichaam warm te houden, energie om warm te blijven en om het voedsel te kunnen bereiden. Mobiliteit is ook belangrijk zodat we nog eens ergens kunnen komen. Maar in deze moderne samenleving kunnen we bijna niet meer bestaan zonder een telefoon en internet. Dat zijn inmiddels eveneens eerste levensbehoeften geworden waardoor wij ons kunnen verbinden met anderen en de rest van de wereld. Daarvoor is energie ook een belangrijke voorwaarde. Daarnaast is spelen, ontspannen en leren belangrijke voor een goed bestaan en dat houdt niet op bij het kind zijn.

Waar ga ik over schrijven
Ik start op 1 februari 2014 aan het begin van het moestuinseizoen en neem jou als lezer mee in de activiteiten die ieder seizoen moeten plaatsvinden om voedsel te produceren. Daarnaast ga ik op zoek naar de geheimen van permacultuur en de biodynamische landbouw. Ik combineer mijn eigen ervaring met de hindernissen en uitdagingen die ik dagelijks tegenkom. Daarnaast deel ik alle tips die ik van mensen om mij heen ontvang.

Speciale aandacht voor kinderen en natuur
Tijdens mijn 365 dagenproject wil ik speciale aandacht vragen voor kinderen en de natuur. Ik zet mij in om meer kinderen in aanraking te brengen met tuinieren. Dat wil ik doen door het bevorderen van schooltuinen waar kinderen zelf leren hun eten te verbouwen. Help je mee!

Wat vraag ik van jou?
Ik roep jou – lezer van deze blog met een groen hart – op om mij te helpen met tips, suggesties, aanwijzingen maar vooral veel aanmoedigingen om mijn doel te bereiken. Maar dat is niet het enige naast het lezen van deze blog daag ik jou niet alleen uit om mij te helpen maar om zelf mee te doen en een eigen project op te zetten. Daarmee zet ik niet alleen mijzelf in actie maar ook jou. Ik nodig je hiermee uit het verschil te maken.

14 thoughts on “Doel van deze blog

 1. Pingback: Compost maken – Dag 1 | Uit de Klei getrokken

 2. Hallo Jolanda,

  Goed idee, ga er vooral mee verder, maar probeer ‘zelfvoorzienend’ specifieker te omschrijven.
  Ga je, je eigen katoen verbouwen, schapen houden, scheren en wol spinnen? Volgens mij lukt het niet om met één gezin echt zelfvoorzienend te leven. Je hebt veel kennis en vaardigheden nodig, maar ook veel tijd. Er is wel meer mogelijk als je met een kleine gemeenschap naar zelfvoorzienend leven streeft.
  Je kan je ook beperken door te kiezen voor alleen voeding, ik vind zelf dat al moeilijk genoeg. Wij hebben een volkstuin aan de rand van de stad, een moestuin voor groente en fruit. Het lukt ons nog niet om van de opbrengst te leven, er gaat te vaak iets mis. Vogels en andere dieren eten mee en het weer doet ook niet altijd wat ik wil. Met een groep tuinders kan je ruilen, bij de één lukken de tomaten en bij de ander de rode kool. Advies, gebruik zaden van verschillende rassen, dan heb je meer kans dat een deel van de oogst slaagt.

  succes,
  Guus

  • Hallo Guus,
   Nou dat is nu juist het doel van dit project om zicht te krijgen op de (on)mogelijkheden om zelfvoorzienend te worden. Wij hebben eigen grond maar dat is niet genoeg. Hoe ver kunnen we gaan? We denken aan kippen en varkens, met name ook om de grond te helpen ontwikkelen. Ik denk niet direct aan het oogsten van wol, maar zoek het dan meer in de ruilhandel.
   Kortom: een uitdaging met nog een hoop vragen. We gaan het uitvinden in 365 dagen.
   Groet, Jolanda

 3. Ha Jolanda.
  Of het je nou wel of niet helemaal lukt, in 365 dagen, je maakt een heel mooi en belangrijk statement. Een mooi voorbeeld, waarvan ik hoop dat het navolging vindt. Alle stapjes op weg naar een duurzamere samenleving tellen mee. Succes!
  Reinier van den Berg

 4. Hallo Jolanda,
  Wat een leuke blog. Ik stap nu pas in, maar vind het heel interessant. Ik heb besloten om vanaf komend oogstseizoen je blog (dan wel 1 jaar oud) te gaan lezen en mee te doen met het zelf verbouwen van groente op een bewuste manier. Zelfvoorzienend in onze (kleine) tuin zal het niet worden, maar wel leuk om mee te doen.
  Groe(n)ten

 5. Hallo Jet,
  Leuk dat je mij gevonden hebt. Nog leuker dat je ook aan de slag gaat. Zo leuk om te horen hoeveel mensen bewust met hun eigen voedsel bezig zijn.
  Ook in een kleine tuin kun je een hoop plezier beleven aan het moestuinieren. Ik ben ook ooit klein begonnen. En met 1 courgetteplant en 1 pompoenplant daar kom je al een heel eind.
  Hartelijke groet,
  Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.