Wees de verandering

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien! – Mahatma Gandhi

Klaar voor de uitdaging

Ik weet niet echt of ik er al klaar voor ben, maar als ik vandaag niet in actie kom dan ben ik zeker niet klaar om op 1 februari 2014 met mijn uitdaging van start te gaan. Wat ga ik doen? Het is mijn ambitie om de wereld een beetje mooier te maken, te beginnen bij mijzelf. Daarom neem ik mij voor om in 365 dagen het zicht te hebben om een zelfvoorzienend leven te gaan leiden. Om mijzelf in beweging te zetten en te houden schrijf ik iedere dag een blogje op deze site met de vorderingen van mijn acties en mijn zoektocht naar een zelfvoorzienend bestaan.

Zelfvoorzienend leven

Wat is het allerbelangrijkste om te kunnen leven? Water, gezonde lucht en voedsel natuurlijk. Maar er is natuurlijke meer dan dat, een dak boven je hoofd om veilig te kunnen slapen, kleding om je lichaam warm te houden, energie om warm te blijven en om het voedsel te kunnen bereiden. Mobiliteit is ook belangrijk zodat we nog eens ergens kunnen komen. Maar in deze moderne samenleving kunnen we bijna niet meer bestaan zonder een telefoon en internet. Dat zijn inmiddels eveneens eerste levensbehoeften geworden waardoor wij ons kunnen verbinden met anderen en de rest van de wereld. Ook belangrijk is spelen, ontspannen en leren en dat houdt niet op bij het kind zijn.

Waar ga ik over schrijven

Ik start op 1 februari aan het begin van het moestuinseizoen en neem jou als lezer mee in de activiteiten die ieder seizoen moeten plaatsvinden om voedsel te produceren. Daarnaast ga ik op zoek naar de geheimen van permacultuur en de biodynamische landbouw. Ik combineer mijn eigen ervaring met de hindernissen en uitdagingen die ik dagelijks tegenkom. Daarnaast deel ik alle tips die ik van mensen om mij heen ontvang. Ook roep ik jou – lezer – op om mij daarbij te helpen. Dus naast het lezen van deze blog daag ik jou uit om mee te doen en mij te helpen.

Speciale aandacht voor kinderen en natuur

Tijdens mijn 365 dagenproject wil ik speciale aandacht vragen voor kinderen en de natuur. Ik zet mij in om meer kinderen in aanraking te brengen met tuinieren. Dat wil ik doen door het bevorderen van schooltuinen waar kinderen zelf leren hun eten te verbouwen. Help je mee!

4 thoughts on “Wees de verandering

 1. Vorig jaar begon ik ook aan zo’n verkenning, ik wou weten wat permacultuur te bieden had en heb er mij tijdens m’n loopbaanonderbreking in verdiept. Daarbij heb ik getracht om zoveel mogelijk mensen en projecten te bezoeken, vooral in Vlaanderen, maar ook in Nederland. Heerlijk was dat, al die ontmoetingen met “out-of-the-box”-denkers! Mijn relaas vind je op mijn blog, http://eeuwigemoes.be. Steeds welkom! Intussen ben ik helemaal verkocht, en probeer ik het ook zoveel mogelijk in mijn leven toe te passen.

 2. Hallo Esmeralda,
  Leuk dat je hebt gereageerd. Dank je voor je link. Ik ga je blog eens op mijn gemakje bekijken. Mijn blog is ook nog niet geheel klaar. Ik ga nog een onderdeel ‘linkjes’ maken. Jouw blog past daar mooi bij dus die neem ik beslist op.
  Leuk, misschien komt het er nog een keer van om bij jou langs te gaan.
  Hartelijke groet, Jolanda

 3. Hai Jolanda, allereerst mijn complimenten voor je informatieve blog.
  Ik heb een vraag aan jou als lijsttrekker van De Groenen die verwant is aan de onderwerpen waar je over schrijft. ’t Gaat over de visie op complementaire geneeswijzen en natuurlijke geneesmiddelen. Ik kan daar niets expliciets over vinden op de site van De Groenen. Hoe expliciet maken jullie je daar sterk voor? Hebben jullie b.v. de petitie onderschreven – die door een Duitse groep enige tijd geleden is opgesteld – die erop gericht was om de plannen van de Europese commissie (algeheel verbod op natuurlijke middelen) te doorkruisen?
  Vaak staat in partijprogramma’s van de meer progressieve partijen dat we als burger recht hebben om te kiezen voor alternatieve hulpverleners, maar die moeten dan wel op hun betrouwbaarheid getoetst worden. M.i. een dooddoener want als dat gaat via de ‘wetenschappelijke’ normen die de famaceutische industrie hanteert, zal het altijd slecht uitpakken voor de ‘alternatieven’.
  Een tibetaans arts in NL die werkt vanuit een paarduizend jaar oude visie, mag hier vanwege deze normen zijn kruidenmedicijnen niet verkopen op straffe van boete en gevangenschap!
  En doen De Groenen iets uit op het EUROCAM manifest:

  Klik om toegang te krijgen tot MANIFESTO1.pdf

  waarin de eisen vervat zijn van ELIANT
  die zich, samen met andere partners inzet in Brussel
  voor de belangen van de complementaire en antroposofische geneeskunde?

  Hoe staan De Groenen hier tegenover? Ik hoor’t graag! Dat maakt ’t voor mij compleet als ik op De Groenen zou gaan stemmen!?
  Alvast dank.

  Hartelijke groet, Elise

 4. Hallo Elise,
  Bedankt voor je compliment.

  Terechte vraag die je stelt. De manier waarop alternatieve geneeswijzen worden weggezet is voor ons niet acceptabel. In ons partijprogramma geven wij aan dat wij dezelfde eisen stellen aan de alternatieve geneeswijze als gesteld worden aan reguliere geneeswijzen. Ook wat betreft het vergoeden moet aan gelijke eisen voldaan worden.
  Zelf ben ik een voorstander van alternatieve natuurgeneeswijze en maak ik daar eerder gebruik van dan van de reguliere.
  Ik weet niet of de petitie die je noemt door ons ondertekend is. Ik zal het manifest doornemen en voorleggen om te tekenen.

  Hartelijke groet,
  Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.