Het beste hulpmiddel voor ons permacultuur landschap

Het is nu precies 7 jaar geleden dat ik deze blog ben gestart. Wat vliegt de tijd. Ons permacultuur landschap begint al aardig vorm te krijgen. In 2016 zijn wij begonnen met de uitvoering van het ontwerp. De belangrijkste activiteit bij de opbouw van het landschap is de aanleg van bomen en struiken. Nu na een paar jaar zien wij ook wat er goed gaat en wat niet zo goed is gegaan.

Boompje groot, plantertje dood

Van de ca. 2800 bomen en struiken die wij hebben aangeplant, heeft niet alles het overleefd. De laatste paar jaar is het klimaat grillig en meedogenloos geweest. Hele natte winters en voorjaar en extreem droge zomers. Er is bijna geen peil op te trekken. Ik maak mij best wel zorgen over wat de toekomst gaat brengen.

De meeste bomen groeien maar langzaam. Niet voor niets is er een gezegde: boompje groot, plantertje dood. Toch is het landschap al zichtbaar veranderd. Iedere winter planten wij weer nieuwe bomen en struiken aan. Enerzijds ter vervanging, maar aan de andere kant ook omdat het ontwerp gaandeweg wat is aangepast.

Bomen in de kweek

De wilg maakt een voornaam onderdeel uit van ons ontwerp. Wij hebben langs de sloten, die een deel van ons landschap omringen, ca. 60 knotwilgen aangeplant. Na twee jaar zijn ze voor het eerst geknot en inmiddels komt er al heel wat snoeimateriaal vanaf om weer als nieuwe aanplant te fungeren. De wilg is zo’n dankbare boom die het geweldig doet hier op de klei. De gesnoeide takken wortelen gemakkelijk als je ze in de grond zet. De onderkant even schillen en hup de grond in.

Wij hebben ook ieder jaar opschietsels van bomen die er al stonden, zoals de esdoorn, de vlier en de hazelaar. Wat niet op een goede plek staat wordt verzet of tijdelijk in een pot gezet tot de tijd rijp is om als boom uit te zetten. En af en toe komt er wel eens iemand met een boompje uit eigen tuin dat in de weg staat. Bij ons is alles welkom en krijgt een mooie bestemming.

Hulpmiddel dat niet mag ontbreken

Het is best een hele zoektocht wat je allemaal nodig hebt aan hulpmiddelen om het landschap te helpen ontwikkelen. Inmiddels zijn wij wel heel erg blij met de aanschaf van de grondboor. Ook de afgelopen weken hebben wij weer veel bomen aangeplant, zeker een stuk of 50. Als je dat moet doen met een spa dan kost dat veel inspanning en lig je ’s avonds met rugpijn in bed.

Bij de aanplant van de 60 knotwilgen hebben wij een grondboor gehuurd. In een weekend stonden ze in de grond. Uiteindelijk hebben wij na een paar jaar zelf een grondboor gekocht, met vier verschillende boordikten. Hiermee kunnen wij de dunne wilgentenen goed in de grond zetten, maar ook de dikkere bomen en struiken verzetten. Echt een onmisbare aanrader voor iedereen die een vergelijkbaar project opzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.