Over mij

Wie is Jolanda Verburg

IMG_2055 aangepast Klein Ik ben een betrokken wereldburger, organisatieadviseur, innovator, trendwatcher en yogadocent, maar bovenal ben ik moeder. Ik help organisaties inspelen op nieuwe ontwikkelingen (innovatie, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen) en het vinden van hun maatschappelijke rol in deze veranderende wereld. Het is mijn ambitie om de wereld een beetje mooier te maken, tenslotte wil ik mijn kinderen iets goeds nalaten. Ik doe dit door mensen te inspireren en het voorbeeld te geven. Ik zet mij in voor projecten die het verschil maken. Ook maak ik controversiële onderwerpen die spelen in de samenleving bespreekbaar en waar mogelijk neem ik actie.

Onderwijs heeft mijn speciale aandacht. We moeten bij de jeugd beginnen om verandering in gang te zetten. Hierbij moeten we optimaal gebruik maken van de technische mogelijkheden van het digitale tijdperk, met een heel andere manier van werken en gebruik van social media. Eigen zeggenschap van mensen wordt steeds belangrijker. Vooral jongeren zullen hierin gestimuleerd moeten worden.

Onderwerpen die ik belangrijk vind:
• Zuinig omgaan met onze aarde, we hebben er maar één
• Bewust omgaan met de beschikbare grondstoffen
• Eerlijke gezonde voeding
• Veranderen door te innoveren
• Een gezonde en eerlijke samenleving
• Eerlijk handel en eerlijk delen
• Armoede in ons welvarende samenleving is onaanvaardbaar
• Kwaliteit van leven voor kwantiteit, van welvaart naar welzijn

Maar ook maatschappelijke onderwerpen hebben mijn belangstelling, zoals:
• Het onvoorwaardelijk basisinkomen
• Groene politiek
• Sociaal ondernemerschap
• De 24-urige werkweek

 

 

24 thoughts on “Over mij

  1. Leuk om te lezen Jolanda. Wat betreft armoede is die natuurlijk overal onaanvaardbaar. En de jeugd kunnen we alleen bereiken door als volwassenen het goede voorbeeld te geven. Je hebt een fijne energie, ik wens je veel plezier, gezondheid en geluk.

  2. Hallo Esmeralda,
    Ja de Low Impact Man zag ik ooit op tv. Ik heb enorm respect voor hem. Ik zie hem nog zitten met zijn fiets in de huiskamer om energie op te wekken. Maar ik wil mij niet vergelijken met hem, hij gaat een stuk verder dan ik. Ik weet niet of ik zo ver kan gaan, dan heb ik het gevoel mijzelf en mijn gezin tekort te doen. We leven in een wereld met veel welvaart, ik vind dat je daar best gebruik van mag maken, mits bewust. Het gaat mij om het vinden van de juiste balans.
    Groet, Jolanda

  3. Dag Jolanda ,
    Ik zie dat U een foto van mij gebruikt heeft op uw blog.
    Het is gebruikelijk dat hiervoor toestemming word gevraagd door de fotograaf. Mijn naam is van de afbeelding gepoetst daar ben ik ook niet erg van gecharmeerd .

    Groet, Eveline

  4. Dag Eveline,
    Ik probeer daar zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Maar dat lukt niet altijd.
    Wat wil je dat ik doe? Ik kan hem verwijderen en een andere foto plaatsen of ik kan als onderschrift plaatsen: “Foto: Eveline Lenderink”?
    Groet, Jolanda

  5. Dag Jolanda, Ik lees af en toe je stukjes en vind ze leuk.
    Ik zie ook dat je mutlimedia knoppen hebt, maar ik mis pint-erest nog.
    Ik zou het leuk vinden wanneer je deze toe wilt voegen. Ook al heb je zelf dit niet, het is een heel aardig medium waarbij je dingen voor jezelf kunt onthouden om ze later nog eens weer te bekijken, maar ook gelijkgestemden kunt laten meekijken.

    Gr. Ida.

  6. Pingback: Nominatie | Schrijversblog

  7. Beste Eva, volgens mij hebben we elkaar ooit gesproken in verband met EVA Lanxmeer. Je schreef over Sekem. Ibrahim Abouleish komt weer en je bent van harte welkom. Zie http://www.sekemvrienden.nl/sekemdag2015. Als je op de juiste manier weet te kijken, dan ontdek je in de Koran een heleboel van het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Ibrahim Abouleish werkt daarmee en weet antroposofische begrippen met behulp van de Koran aan Egyptenaren uit te leggen. Hij gelooft ook wat jij aangeeft, dat ooit alle religies elkaar zullen vinden in een holistische visie. Op de Sekemschool worden zowel de islamitische als de (Koptisch) christelijke feestdagen gevierd en iedereen doet aan elkaars feesten mee.
    Groet, Hendrik Jan Bakker

    • Hallo Hendrik Jan,
      Ja dat gesprek herinner ik mij nog, Corien Hoek was daar ook bij.
      Vorig jaar schreef ik nog over het geweldige project Sekem n.a.v. een aflevering van Tegenlicht.

      Groen goud – deel 2 – Dag 248


      Dank je voor de uitnodiging, helaas gaat 27 juni mij niet lukken, anders was ik graag gekomen.
      Hartelijke groet,
      Jolanda

  8. Beste Jolanda,

    Ik wil over je houtkachel toch wel even argumenteren dat dit zeker niet zoe goed is voor het milieu en de gezondheid dat jij denkt. Een houtkachel produceert namelijk meer fijnstof en een dikke dieselwagen. 41% van het fijnstof komt van Huishoudelijk houtverbranding. Denk ook niet dat je fiter dit tegenhoud, fijnstof heeft niet voor niks het voorvoegsel ‘fijn’, de meeste filters zijn hiervoor niet opgewassen, elke avond hout verbranden in je woonkamer is dus allesbehalve goed voor de luchtwegen.
    Ik denk namelijk dat elke vorm van verbranding om verwarming of energie op te wekken een slechte invloed heeft op mens en milieu. Daarom dat ik reageer omdat je denkt dat hout verbranden een ecologische vooruitgang is en dat is allesbehalve van waar.

    Mvg,
    Peter

  9. Dag Jolanda,

    Ik ben op zoek naar een oplossing voor mijn plastic voedselbewaardozen. Resten van maaltijden vries ik in, om later (lekvrij) mee te nemen naar het werk en daar (in de bewaardoos) op te warmen. De bewaardoos is nu van plastic (helemaal niet gezond) en daar wil ik een alternatief voor vinden.

    Voorlopig kon ik enkel aan een glazen alternatief denken (bv. http://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Invriezen/Lunch-Cube-490-ml-glazen-bakje, diepvries- én magnetronbestendig – wat niet het geval zou zijn voor bv. aluminium).

    Heb je andere ideeën of voorstellen hierrond?

    Alvast bedankt,
    Tine

    • Hallo Tine,
      Een interessante vraag.

      Het eerste dat bij mij op komt is: Waarom wil je de maaltijd verwarmen?
      Het is mijn ervaring dat gekookte maaltijden de dag erna, of uit de vriezer mits goed ontdooid, ook lekker smaken. Gekookt voedsel kan zowel warm als koud gegeten worden. Er zijn zelfs mensen die rauw voedsel eten en dus het voedsel nooit verwarmen. Je kunt meer rauw eten dan je zou denken.

      Mijn volgende vraag is dan: Hoe warm je het op?
      Door het wederom te verwarmen voeg je weer een extra handeling toe aan het voedsel. Hoe meer handelingen voedsel ondergaat hoe minder voedingswaarden er overblijven. Zelf ben ik inmiddels ook geen voorstander meer van de magnetron. De magnetron verandert de structuur van het voedsel waardoor het minder voedzaam wordt.

      Ik denk dat op deze manier je vraag beantwoord wordt. Het is nu de uitdaging om de maaltijd op tijd uit de vriezer te halen en mee te nemen naar je werk, zodat je op het juiste moment de ontdooide maaltijd gewoon kunt eten.

      En wil je het toch opwarmen kies dan voor een pannetje, een glazen schaal of een stuk serviesgoed.

      Ik ben benieuwd naar je reactie.
      Hartelijke groet,
      Jolanda

  10. Beste Jolanda, ik lees dat je gastlessen op basisscholen geeft. Doe je dat nog steeds? Ik ben leerkracht van groep 7 en wil mijn groep graag meer leren over zwerfafval, afvalscheiding, plastic soep en duurzaamheid. Ik hoor graag van je. Vriendelijke groet, Ingeborg Langendorff

  11. Beste Jolanda, Ik las je blog over de kippen. Graag wil ik ook een toompje kippen van een mooi ras, de Bielefelders lijken mij heel geschikt. Weet jij waar ik een aantal kuikens kan kopen? Het liefst zou ik bio kippen kopen, maar daarover kan ik niks vinden. Bio en rassen gaat nog niet echt samen lijkt het.. Groeten, Jacqueline de Ruiter

    • Hallo Jacqueline,
      Op dit moment weet ik niemand die je daaraan kan helpen. Het komende jaar willen wij wel verjongen en uitbreiden dus ga ik op zoek naar nieuw bloed. Een kip was vorig jaar broeds maar de eieren zijn niet uitgekomen. In een broedmachine was ook niet succesvol, helaas.
      Als ik wat weet laat ik het je weten. En mocht jij wat weten dan hoor ik het ook graag.
      Hartelijke groet,
      Jolanda

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.