Wereldgeluksdag

Op initiatief van het Aziatische koninkrijk Bhutan, het enige land ter wereld dat haar bruto nationaal product mede uitdrukt in de mate van welzijn van haar inwoners, genaamd bruto nationaal geluk, heeft de Verenigde Naties 20 maart uitgeroepen tot de internationale Dag van Geluk.

Vandaag werd weer het World Happiness Report gepresenteerd dat sinds 2012 jaarlijks door de VN wordt uitgebracht. Nederland staat op de 6e plaats van de gelukkigste landen ter wereld. Dit moet ons wakker schudden uit het gevoel dat we niet gelukkig zijn. Zeker in deze tijd van polarisatie en nationalisme is het gevoel van geluk vaak ver weg. Toch doen we het wereldwijd goed.

Het World Happiness Report is bedoeld ter aansporing van overheden om het beleid boven alles te richten op het vergroten van sociale vooruitgang, gemeten in het stijgend gevoel van welzijn en geluk. De landen die de lijst aanvoeren scoren hoog op aspecten als gelijkheid, vrijheid, gezondheid, iets voor een ander over hebben, de zorg voor elkaar en eerlijkheid. Daar horen wij dus ook bij!

Maar wereldwijd is nog veel te verbeteren. Dat wij boven aan de lijst staan geeft ons niet het recht om achterover te leunen. Het is onze taak om landen waar mensen het slechter hebben dan wij en zich minder veilig voelen dan wij, te helpen hun situatie te verbeteren. Ook over wat er beter kan in de wereld is een rapport verschenen, opgesteld door de OESO. Deze organisatie, bestaande uit 35 welvarende landen, zet zich in voor wereldwijde sociale en economische ontwikkeling.

Natuurlijk is deze 6e plaats heel goed, maar in 2013 stonden we nog op de 4e plaats. Er is dus nog ruimte voor verbetering. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we niet verder wegzakken in de ranglijst. Om dat te bereiken is het belangrijk om niet te sterk te reageren op de dagelijkse gebeurtenissen en te kijken wat we hebben in plaats van wat we niet hebben.

Ooit las ik ergens de definitie van Geluk:

“Als je gelukkig bent heb je veel dromen. Als je ongelukkig ben heb je één droom: gelukkig worden.”

Een van de schrijvers aan het World Happiness Report is de Engelse hoogleraar economie Richard Layard. Hij schreef ooit het boek ‘Waarom zijn we niet gelukkig”. Als je gevoel voor geluk wat afwijkt van de plaats op de geluksranglijst lees dan zijn boek, dat zet het geluksgevoel in een heel ander perspectief. Uit zijn onderzoek blijkt dat wij de afgelopen 50 jaar heel veel meer welvaart hebben verkregen maar ons gevoel van geluk is niet of nauwelijks toegenomen. Zijn conclusie luidt dat materiele welvaart niet gelukkig maakt het zit in andere dingen.

Wil je zelf aan de slag om je leven gelukkiger te maken lees dan The guidebook for Happiness.

Een samenvatting van het World Happiness Report lees je hier.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s