Een buizerd en de Nationale Tuinvogeltelling

Ieder jaar vind in januari de nationale tuinvogeltelling plaats. Ieder jaar neem ik mij voor om mee te doen, maar het komt er eigenlijk niet van. Door de aanwezigheid van een bijzondere vogel vond ik het nu hoog tijd om aan de telling mee te doen.

Buizerd (foto: archief RTV Drenthe)

Buizerd (foto: archief RTV Drenthe)

Al jaren vliegt er in de buurt een buizerd rond. Meestal zit hij hoog op een van de lantaarnpalen langs de weg alwaar hij een mooi uitzicht heeft op ons land. De laatste tijd komt hij echter steeds dichterbij het huis en neemt dan stelling in de kastanjeboom. Hij is lastig te fotograferen, want zodra ik in de buurt kom vliegt hij er weer vandoor. Met de verrekijker kunnen we hem nog het best van heel dichtbij bewonderen.

Gisteren zat hij zelfs op onze heg langs de oprit. Zodra hij in de buurt is zijn er merkbaar weinig kleinere vogels in de tuin. Ook onze kippen zijn alert en verschansen zich onder de heg. Een buurman laat zijn kippen niet meer vrij los lopen omdat er geregeld kippen verdwijnen, waarvan de buizerd als schuldige wordt verdacht. Nu zijn onze kippen nogal groot dus dat zal voor de buizerd een hele klus zijn om die te vangen. Ook kunnen de kippen overal schuilen. Ik merk dat ze behoorlijk alert zijn zodra er grotere vogels in de buurt zijn. Zelfs bij een overvliegende kauw schieten ze de heg al in.

Bij de voederplaats bij onze serre komen in de winter dagelijks veel vogels eten, zoals koolmeesjes, pimpelmeesjes, mussen, vinkjes, roodborstjes en zelfs een winterkoninkje. Maar zodra de buizerd in de buurt is zie ik geen enkele vogel. Bij de vogeltelling van vanmorgen scheerde de buizerd over de tuin en was de voederplaats leeg. Gelukkig had de buizerd niet alle vogels weggejaagd, bij de kippenren scharrelde nog wel wat vogels rond.

Buizerd in de kastanje

Buizerd in onze kastanje

Naast de kleinere vogels zijn ook grotere vogels geregeld in de tuin te vinden zoals merels, spreeuwen, eksters, zo nu en dan een Vlaamse gaai, een grote bonte specht, boomkruipers, kauwen, kwikstaartjes, af en toe een groenling, en een paar duiven. Verderop in de wei lopen geregeld reigers, diverse eenden en ganzen en zo nu en dan een ooievaar.

Vorig jaar zomer liepen we tegen schemertijd een rondje door ons permacultuur landschap en zagen daar een zilverreiger waden in onze vijver. Dat was wel een heel bijzonder moment. Zo dichtbij in eigen tuin! Maar ook de aanwezigheid van de buizerd is en blijft opmerkelijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.