Wie niet waagt, wie niet wint

Dit jaar waren wij aan de beurt om voor de familie het kerstdiner te organiseren. Soms wil je wel eens wat anders dus besloot ik om zelf een vispaté te maken. “Zou je dat nu wel doen? Dat heb je nog nooit eerder gemaakt.” zei mijn man. Eigenlijk wilde ik het vóór het kerstdiner al een keer maken, maar zoals zo vaak is december een drukke maand, dus kwam het er niet van. Toch wilde ik zelf vispaté eten. Even overwoog ik om een kant-en-klare paté te kopen, maar dat idee heb ik gauw laten varen. Wie niet waagt, wie niet wint.

wp_005360Mislukken kwam in mijn hoofd niet op toen ik op zoek ging naar een recept. Wat zouden we zijn zonder internet? Het eerste recept dat ik tegenkwam viel direct af. Na het samenvoegen van alle ingrediënten luidde het recept: Plaats nu de bakvorm in de magnetron. Nou dat dacht ik toch niet. Ik ga mijn gasten niets voorzetten dat met behulp van de magnetron bereid is. Hij zit wel in onze keuken, maar stamt nog uit de tijd dat ik niet wist hoe schadelijk de magnetron is voor de voedingswaarden van hetgeen door de magnetron is verwarmd. Afijn, daar ga ik het nu niet uitgebreid over hebben. Geen magnetron dus.

Uiteindelijk vond ik een aantal recepten die mij redelijk in de oren klonken maar nog net niet waren wat ik voor ogen had. Daarom heb ik op basis van een recept uit de NRC mijn eigen variatie aangebracht. Ik wilde namelijk iets speciaals op tafel zetten en dacht aan een vispaté in twee kleuren met een duidelijke laag ertussen. Op de ochtend van ons kerstdiner heb ik samen met mijn zoon de paté bereid. Het resultaat overtrof mijn eigen verwachting. De vispaté was heerlijk en zag er geweldig uit. Gewaagd en gewonnen. Dit recept houden wij erin.

Recept voor vispaté met saus:

Ingrediënten vispaté:

200 gram kabeljauwfilet

200 gram pangasiusfilet

400 gram zalmfilet (zonder vel)

200 gram crème fraîche

4 eieren en 2 eidooiers

1 kleine ui

300 gram verse bladspinazie

el biologische tomatenketchup

versgemalen peper en zeezout

Ingrediënten saus:

1 flinke el crème fraîche

1 flinke el biologische tomatenketchup

mespunt paprikapoeder

scheutje droge sherry

Apparatuur:

Een standaard cakevorm

Een keukenmachine

Een oven

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Controleer de vis op graten. Snij de ui fijn en verdeel in twee delen. Was de spinazie en kook heel kort en laat uitlekken en afkoelen in de vergiet. Vet de cakevorm in met boter.

Begin met pureren in de keukenmachine met de witte vis. Doe de vis en de ui in de kom en pureer tot een gladde massa. Voeg 100 gram crème fraîche toe, 2 eieren en 1 eierdooier en wat zout en peper en klop nog een keer goed door elkaar. Schep het geheel in de cakevorm. Knijp de spinazie goed uit en beleg de witte vis geheel met een laagje spinazie. Pureer nu de zalm op dezelfde manier als de witvis. Voeg een eetlepel tomatenketchup toe voor extra kleur, de rest van de crème fraîche, 2 eieren en 1 eierdooier en wat zout en peper. Schep de zalm in de cakevorm bovenop de spinazie. Dek de cakevorm af met aluminiumfolie en prik met een satéprikker gaatjes in de folie.

Bak de vispaté in ongeveer 1,5 uur in het midden van de oven. Verwijder na 1 uur de folie en bak nog ca. 25 minuten verder. Controleer met een satéprikker of de vispaté gaar is. De bovenlaag moet niet meer heel vloeibaar zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen. Haal de vispaté uit de vorm en zet hem daarna afgedekt in de koelkast. Haal een uur voor serveren weer uit de koelkast om tot kamertemperatuur te komen.

Maak net voor serveren de saus. Meng de crème fraîche en de tomaten ketchup door elkaar tot een gladden saus, voeg de sherry toe en roer deze voorzichtig door de saus, voeg paprikapoeder toe. Controleer de dikte. Snij een flinke plak van de vispaté en leg op een bord, schep een beetje saus half over de paté en versier het gerecht met verschillende soorten sla.

Eet smakelijk!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s