De vogelgriep komt steeds dichterbij

In ons land heerst weer vogelgriep, ook wel vogelpest genoemd, maar dat klinkt zo eng. De besmetting met het H5-virus is ons land binnen gekomen via watervogels die vanuit het noorden hier komen overwinteren. Zij zijn de dragers van het virus maar worden er zelf niet ziek van. Voor pluimvee is het meestal fataal. Moeten wij ons daar zorgen over maken met onze drie kippen? Ik heb geen idee.

Karel, onze Bielefelder haan

Karel, onze Bielefelder haan

Vandaag werd zelfs bekend dat in Wamel nabij Tiel 250.000 kippen op drie pluimveebedrijven zijn geruimd. Wat verschrikkelijk. Het komt nu wel heel dichtbij. Aan de overkant van de provinciale weg ligt ook een groot pluimveebedrijf met biologische kippen die normaal gesproken ook gewoon lekker naar buiten kunnen. Maar helaas nu even niet. De verwachting is dat ze nog maanden opgehokt blijven.

Tot nu toe is het niet bekend dat door het huidige virus mensen ziek geworden zijn, maar in principe kunnen zoogdieren en dus ook mensen de vogelgriep oplopen, met heel soms fatale gevolgen. Tijdens de vogelgriepepidemie in 2003 is een Nederlandse dierenarts overleden aan het virus. Hij kwam geregeld met pluimvee in aanraking. Voorzichtigheid is geboden want een virus kan zich altijd muteren.

Karel en Bertha

Karel en Bertha

Vooral belangrijk is om bij de vondst van dode vogels ze niet aan te raken en ze op een veilig manier te ruimen. Dat kan het beste door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Zoals onlangs gebeurde rondom het IJsselmeer. Veel kinderboerderijen hebben hun deuren gesloten om besmetting te voorkomen en te verspreiden.

Alleen kippen die bestemd zijn voor de vlees- en eierenproductie moeten binnen blijven en gecontroleerd. Onze drie kipjes lopen voorlopig nog vrij rond. Maar voor alle zekerheid raak ik ze voorlopig niet aan en houd ik ze een beetje in de gaten. Hoewel voorkomen erg lastig is want het virus verspreidt zich via de lucht. Ik ben inmiddels behoorlijk gehecht aan onze kippen dus ik wil ze beslist niet kwijt.

Advertenties

3 thoughts on “De vogelgriep komt steeds dichterbij

  1. Minder intensieve (pluim)veeteelt in NL zou helpen. Bedrijven ook niet zo dicht op elkaar vestigen of op industrieterreinen zoals bootleg gebied. Het heeft al lang niet meer iets met natuur te maken.

  2. Ik zie niet zo gauw de relatie tussen intensieve of niet intensieve pluimveeteelt en de verspreiding van vogelgriep. Ik zou zeggen, hoe minder intensief, hoe meer verspreid, met als bijkomend gevolg meer buiten dan binnen. Als je er dan vanuit gaat dat vogelgriep zomaar aan komt waaien/vliegen, lijkt het mij niet dat je hierdoor het risico verkleint. Alleen als we onze consumptie van en behoefte aan pluimvee en pluimveeproducten verlagen zou dat helpen. Of redeneer ik verkeerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s