Een goed stoofperenjaar

Leven met de natuur is onvoorstelbaar mooi en bijzonder. Ieder jaar is een verrassing en ieder jaar is de oogst van eigen bodem weer anders. Dit jaar hadden wij bijna geen pompoenoogst. Ook in de moestuin is niet veel opgekomen. Verschillende oorzaken. Ten eerste de zachte winter waardoor ongedierte in grote getalen wist te overleven. Maar ook een zeer droog voorjaar, afgewisseld met veel nattigheid waardoor een overdaad aan slakken vrij spel had en de moestuin compleet heeft geruïneerd. Dan is moestuinieren echt niet leuk.

Bijzondere weckpot met een gewone halve liter pot

Bijzondere weckpot met een gewone halve liter pot

Vorig jaar hadden wij bijna geen pruimen. Juist op een cruciaal moment, toen de pruimen vrucht begonnen te dragen, is de vorst toegeslagen waardoor veel knoppen zijn bevroren. Er was weinig bloesem en daardoor waren er uiteindelijk ook weinig pruimen. Dus hebben we maar een paar potten jam kunnen maken. De geringe voorraad pruimenjam van 2015 is inmiddels op.

Het jaar ervoor was er een overvloed aan pruimen, maar dit jaar spande echt de kroon. De bomen hingen zo vol dat we takken moesten stutten. Ondanks dat zijn er toch enkel takken afgebroken. Het dunnen van de pruimen had beter gekund.

De jam van 2014 is bijna op maar smaakt nog altijd prima. Omdat de natuur ieder jaar onvoorspelbaar is en we nooit weten wat het jaar erop zal brengen maken we gewoon een flinke hoeveelheid fruit en ook groente in. Onze jam is zeker drie jaar houdbaar, hoewel de smaak na twee jaar wel minder intensief wordt, maar nog altijd lekker in de muesli.

Het dunnen van vrucht
Dit jaar is ook de oogst van de stoofperen buitengewoon goed. Onze oude Gieser Wildemanboom die er al was voordat wij hier kwamen wonen hing heel erg vol. Eigenlijk hadden wij, net als bij de pruimen, meer moeten dunnen, dat wil zeggen het aantal peertjes tijdens de groei moeten verminderen, want ze zijn relatief klein gebleven. Maar de peren van de jongere bomen die er nu een jaar of drie staan was geweldig. De jonge bomen hebben minder vrucht gedragen waardoor de peren mooi groot zijn geworden.

wp_005232

Peren in de kook

Het is altijd lastig te bepalen wanneer en of je vruchten moet dunnen. Als je teveel weghaalt kan de oogst tegenvallen en dat wil je natuurlijk ook niet. Maar de grootte van de vruchten kan ook beïnvloed worden tijdens de groeiperiode. Door droogte, lage temperaturen en/of weinig zon kan de oogst tegenvallen, maar ook een flinke storm kan een deel van de vrucht doen wegvallen. De natuur is en blijft onvoorspelbaar.

Het gebeurt niet vaak dat de peren zo groot zijn als dit jaar. Niet alleen het verwerken van die grotere peren was een genot, makkelijker te schillen en meer massa per peer natuurlijk, maar ook de kooktijd was kort. Toen we de eerste serie stoofperen na ca. 1,5 uur gingen testen waren ze al zo zacht en lekker dat we direct het kookproces hebben gestopt.

Bijzondere weckpotten
De peren hebben we gestoofd met bessensap, kruiden en weinig suiker, daarom zijn de peren niet alleen lekker bij een warme maaltijd maar ook als dessert.

Manden vol oogst

Manden vol Gieser Wildemannen

Van een goede vriend kreeg ik ooit twee hele mooie grote inmaakpotten. Die hebben we deze keer gevuld met stoofperen. Het heeft ons wel even gekost om de juiste weckringen te vinden. De originele waren vergaan. De afwijkende maat was bijna niet aan te komen, zeker niet in het reguliere circuit, daar zijn andere maten meer gangbaar.  Uiteindelijk hebben we via marktplaats de juiste maat op de kop weten te tikken. Resultaat: twee bijzondere potten met mooie grote rode Gieser Wildemanstoofperen.

Afgelopen weekend hadden we een feestje en hebben we een van de twee potten geopend en alle gasten getrakteerd op ijs met warme stoofperen. Ik ben helemaal niet zo’n ijsliefhebber maar dit vind ik verrukkelijk. Met de kerst gaat de volgende pot open voor bij het hoofdgerecht en wederom als dessert.

 

Advertenties

2 thoughts on “Een goed stoofperenjaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s