Winterklaar

Dit weekend werden we overvallen door nachtvorst. Van de extreem warme weken zijn we nu begin oktober in een klap in de winter aanbeland. Wat een overgang. En de kachels waren nog niet eens geveegd, dus stoken konden wij niet. Gelukkig was het gisteren heerlijk weer dus is mijn man het dak op geklommen voor de jaarlijkse schoorsteenveegactie. Ook hebben we de laatste hand gelegd aan het op orde brengen van de houtvoorraad.

wp_005172

Schoorsteen vegen

In het eerste jaar van onze houtkachel hadden we tegen het eind van de winter geen hout meer. Dus hebben we een paar kub hout gekocht van een meubelmaker die geregeld met niet bruikbare stukken hout zit. Maar hout inkopen is natuurlijk niet handig als je zelfvoorzienend wilt worden dus was het de jaren daarna een belangrijke taak om hout te verzamelen zodat we een hele winter konden stoken.

Gelukkig deden zich allerlei mogelijkheden voor. Bij de kinderen op school ging groep 8 ieder jaar in de uiterwaarden wilgenhout hakken. Daarvan mochten wij wat meenemen. Vooral heel geschikt als aanmaakhout. Bij ons aan de overkant werd de appelboomgaard flink uitgedund en ook daar konden we wat hout overnemen. In dit geval mooi fruitbomenhout dat eenmaal op temperatuur heel langzaam een paar uur warmte geeft. Een van onze kastanjebomen bleek ziek dus moest worden omgehaald. Ook bij familieleden moet er wel eens een boom weg. In ruil voor het hout doet mijn man het kap- en snoeiwerk.

Alles bij elkaar leverde dat een flinke houtvoorraad op zodat we sindsdien niet meer zonder hebben gezeten. De laatste paar jaar zijn de winters heel zacht geweest dus stoken we niet veel. Maar je weet maar nooit wat komen gaat. We kunnen maar beter goed voorbereid zijn. Voordat hout de kachel ingaat moet het een tijd liggen om te drogen. Minimaal een jaar tot soms wel twee jaar afhankelijk van het soort hout.

Ondertussen hebben we in het kader van ons permacultuur landschap heel wat bomen aangeplant. Niet om ze te kappen maar als leverancier van snoeihout. Dus zijn we vanaf nu niet meer afhankelijk van hout van elders. Vooral knotwilgen leveren veel hout, weliswaar snel hout, maar ook dat is nodig om de kachel op gang te krijgen. Nu er veel bomen in de groei zijn wordt het ook tijd om een aantal bomen, die er al waren voordat wij hier woonden en die of te groot zijn geworden of op een onhandige plek staan, weg te halen. Dus voor de komende jaren hebben we hout genoeg.

Dit weekend hebben we weer heel wat hout dat minimaal twee jaar heeft liggen drogen naar binnen gebracht. Mijn man zaagt stammetjes in handzame blokken en klooft vervolgens de blokken in het formaat dat in de kachel past. En ik stapel het hout netjes op in ons houthok in de schuur. Er ligt nu zo veel hout dat we daar wel twee lange winters mee uit de voeten kunnen. Dus laat de strenge winter maar komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s