Kippenzadels tegen kale plekken

Kippen houden komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Vorig jaar kreeg ik zes kuikens, net uit het ei. Het bleek om twee hennen en vier hanen te gaan. Hun eerste verblijf was een konijnenhok, dat we na een paar weken iedere dag even buiten op het gras zette. Nadat mijn man met zorg een geweldig mooi kippenhok had gebouwd, wat enige weken in beslag had genomen, waren de kuikens inmiddels groot genoeg om permanent buiten te blijven. Dus verhuisden ze naar het nieuwe hok waarmee ze ook steeds meer ruimte kregen om te scharrelen.

Onze scharrelende kippen

Onze scharrelende kippen

Kip Bertha stond onderaan in de pikorde wat zich letterlijk uitte in een kale plek in de nek. Vooral de hen Truus was nogal een dominante tante en had de neiging haar zuster flink op de huid te zitten als één na laatste in de pikorde. Na een aantal weken had Bertha meer weg van een kalkoen dan van een goed gevulde hen met een flinke verenkraag. Ze zag er nogal armoedig uit. Arme hen, ik had met haar te doen.

Maar Bertha liet zich niet domineren. Vaak scharrelde ze in haar eentje rond en ging soms zelfs ’s nachts het hok niet in. Wat wil je ook met al die hanen! Toch kwam er na verloop van tijd een behoorlijk grote kale plek op de rug bij. Daarmee was de maat vol en werd het tijd om ons van een aantal haantjes te ontdoen. Het haantjesgedrag en het gekraai werd ook te veel. Twee hanen verkochten we via internet en de minkukel van het geheel ging in de pan.

De hennen kregen wat meer rust evenals de enig overgebleven haan. Maar of de kale plekken echt van het pikken kwam konden wij niet bewijzen, dus hebben we er wat over nagelezen.

Er zijn meerdere oorzaken waarom kippen kale plekken krijgen volgens de verschillende literatuur:
• Ze kunnen in de rui zijn, wat jaarlijks plaatsvindt;
• Ze kunnen luizen hebben waardoor ze zelf de veren uittrekken;
• Het kan zijn dat ze niet het juiste voer krijgen;
• Het kan door stress komen;
• Of ze worden gepikt door andere kippen.

In eerste instantie hebben we gecheckt of ze het juiste voer kregen. We kopen volledig biologisch voer van goede kwaliteit en af en toe voegen we nog wat speciaal voer toe als kippencruesli en legvoer, dus daar kan het niet aan liggen. Luizen is bijna niet mogelijk omdat het bij slechts één kip voorkomt en dan ook nog zeer plaatselijk. Stress is misschien ’s nachts het geval omdat ze dan dicht bij elkaar in het hok zitten, maar meestal zijn ze dan heel rustig. En de stress van teveel hanen is ook verminderd. Daarnaast hebben ze overdag alle ruimte dus vervelen doen ze zich niet.

Nadat Bertha precies tijdens onze vakantie broeds was geworden en ruim 21 dagen op een aantal eieren had zitten broeden, wat helaas tevergeefs bleek te zijn, was haar nek zo goed als hersteld en is ze inmiddels voorzien van een mooie grote verenkraag. Nu we weer een aantal weken verder zijn en de ruiperiode na de broedtijd op z’n einde loopt begint zowaar haar rug ook weer te herstellen. Het is wonderlijk hoe dat eruit ziet. Op haar rug ontstaan blauwe kokertjes waaruit de veertjes gaan groeien.

Nu Bertha zo mooi herstelt is helaas Truus aan de beurt. Nu heeft zij een kale rug. Waarschijnlijk is toch het dek gedrag van de haan de oorzaak. Door de afwezigheid van Bertha vanwege het broeden is Truus ongetwijfeld meer belaagd. Wat je overal leest is dat jonge hanen nogal onvoorzichtig te werk kunnen gaan en de hennen lelijk kunnen beschadigen. Op mijn zoektocht vond ik iemand die kippenzadels maakt ter bescherming van de hen door de haan. Het moet toch niet gekker worden.

Maar deze week las ik in het blad Landleven nog wat anders. Als het om goed leggende kippen gaat die een kale kont krijgen kan de oorzaak ook liggen aan de doorbloeding van de cloaca, daar waar o.a. de eieren uitkomen. Ze krijgen een dunnere huid vanwege het vele eierenleggen waardoor de verengroei wat minder wordt. We denken dat daar een deel van de oorzaak te vinden is.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s