Darwin in de bocht

Met de komst van het mooie weer huizen er twee zwaluwen in onze schuur. Dit stelletje bracht duidelijk wel de zomer mee. Luid kwetterend zitten ze helemaal boven tegen het dak. Het moeten wel boerenzwaluwen zijn want dat is de enige soort die zijn nest bouwt in boerenschuren. Niet voor niets dat hij in het Engels Barn Swallow wordt genoemd.

Foto: vogelsiteharen.nl

Foto: vogelsiteharen.nl

Toch is het een hachelijk avontuur dat deze zwaluwen aangaan want onze schuur is het territorium van onze twee katten. En die zijn niet voor de poes. Geregeld treffen wij op de mat, als wij ’s morgens de bijkeuken uitkomen, de overblijfselen van een vogel aan. Vaak een kool- of een pimpelmeesje. Met een vleugje verdriet denk ik bij het opruimen van de overgebleven veren: “Had hij maar niet zo dom moeten zijn om in de schuur te gaan zitten”.

Vorig jaar bouwden een merelpaartje een nest in een struik naast de schuur. Niets mis mee, dat is wat merels doen, maar om dat nest nu onderin de struik aan te leggen getuigt niet van intelligentie en overlevingsdrift. Binnen no time hadden onze katten het nest in de gaten en waren de mereljongen een lekker hapje voor ze. Helaas werd Darwins theorie bevestigd. Als je sterk en slim bent krijg je nageslacht anders is het einde oefening.

Maar de zwaluwen maken het zich ook niet gemakkelijk. In het weekend staan de schuurdeuren meestal de hele dag open, maar door de week als wij allerlei andere dingen aan het doen zijn is dat niet het geval. Hoe moeten ze in en uit de schuur om het nest te bouwen en voedsel aan te voeren als de deuren dicht zitten? We laten toch echt de deur niet open als wij weg zijn. Ook een kwestie van Darwinisme?

Vanmorgen aan de ontbijttafel zei mijn man: “Ik ben bang dat een van de zwaluwen is opgegeten”. Niet fijn natuurlijk om dat te vernemen op je nuchtere maag met het slaap nog in je ogen. Gelukkig was hij zo wijs geweest om de overblijfselen al weg te doen. Na het ontbijt ging ik de schuur in om voer te halen voor de kippen. Door een alleraardigst kwetterend geluid werd ik begroet. Het zwaluwpaartje zat gezellig in de nok van de schuur. Met een zucht van verlichting deed ik de deur van de schuur maar een tijdje open. Het is even schipperen de komende weken. Zo af en toe moet je de natuur een handje helpen.

De zwaluwen in de schuur

Als je goed kijkt zie je de zwaluwen in onze schuur zitten

 

Advertenties

3 thoughts on “Darwin in de bocht

    • Hallo Gerard,
      Helemaal eens wat de vogels betreft, maar hier op het platteland loopt nog wat ander gespuis rond zoals ratten en heel veel muizen. We kunnen niet zonder onze katten.
      Groet, Jolanda

  1. Pingback: Darwin kreeg weer gelijk – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s