Het permacultuur project vordert gestaag

Afgelopen week is het graven van de vijver afgerond. Daarmee is het totale grondverzetwerk gereed. De mannen van het grondbedrijf zijn creatief geweest en hebben er iets moois van gemaakt. De vijver evenals de paddenpoel zijn niet recht toe recht aan gegraven maar hebben een organische vorm. De paddenpoel met beschutting, de vijver en de wal aan de westkant, wat uiteindelijk moet uitgroeien tot een blotevoetenpad, zijn hiermee gerealiseerd.

De vijver is gereed

De vijver is gereed

Wat rest is de vergroening van het totale landschap, ook nog een behoorlijke klus. De bomenaanplant vordert maar gaat langzaam. De weersomstandigheden zijn ook niet altijd even gunstig. De winter was vooral erg nat en dan is het lastig graven in de klei. Hoewel kleigrond zeer vruchtbaar is waardoor vooral fruit het hier goed doet, is het ook een grondsoort die zeer weerbarstig is. Als klei te nat is kan je er niets mee dan wordt het een compacte ondoordringbare massa dat ook nog eens overal aan blijft plakken. Een wandeling door natte klei levert minstens een kilo klei onder je laarzen op en dat is lastig lopen weet ik maar al te goed.

Inmiddels zijn nagenoeg alle hoogstamfruitbomen aangeplant. We hebben een fraai assortiment aan soorten en rassen. Van de verschillende rassen aan kersen, pruimen, appels en peren hebben we veelal maar een enkele boom waardoor een diversiteit ontstaat die je maar zelden aantreft. We hopen daarmee het cultuurerfgoed van het Betuwse landschap in ere te herstellen en te behouden voor de toekomst.

Een permacultuurlandschap in betuwse stijl bestaat nog niet, daar ligt nog een enorme uitdaging. Of is het slechts terugkijken naar hoe het vroeger was? Tenslotte streeft de aanleg van een permacultuurlandschap zelfvoorzienendheid na, als ook een landschap waarvan geleefd kan worden. Iets wat in het verleden ook al bestond en al eeuwen wordt nagestreefd. Op zich niets nieuws dus.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s