Dankzij subsidie en vrijwilligers

Voor ons permacultuurproject hebben wij via Stichting Landschapsbeheer Gelderland subsidie gekregen van de provincie Gelderland en de gemeente Buren. De subsidie vond plaats in natura in de vorm van bomen en planten, waarvoor wij zelf ook een bedrag betalen. Daarnaast moeten wij zelf zorgdragen voor de aanplant, de verzorging en het toekomstig onderhoud zoals het snoeien van de bomen.

Een deel van de vrijwilligers

Een deel van de vrijwilligers

Afgelopen weekend is al het plantgoed in een keer geleverd, natuurlijk veel te veel om ineens de grond in te krijgen. Daarom hebben wij op diverse plekken hulpvragen uitgezet, zodat alles voor het eind van de winterperiode in de grond staat. Gelukkig was een journalist uit de regio ons welgezind en schreef een mooi artikel in de lokale krant Stad Buren. We kregen er veel reacties op.

Met een geweldige groep vrijwilligers zijn ca. 50 hoogstam fruitbomen de grond in gegaan. Ondanks de inspanning was het een reuze gezellige activiteit. Om dit soort dingen gezamenlijk aan te pakken geeft zoveel energie. Ook het komende weekeinde gaan we nog verder met de aanplant, ook daarvoor kunnen we hulp gebruiken. Dus iedereen die het leuk vindt om met de natuur bezig te zijn is van harte uitgenodigd.

Vrijwilligers bedankt!

Nogmaals wil ik hierbij alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat de hoogstam fruitbomen op een goede manier zijn aangeplant heel hartelijk bedanken. Wil je ook meehelpen laat het ons dan weten. Je bent van harte welkom.

 

Nog even recapitulerend op een rij waar ons project over gaat:

Wat is permacultuur

Permacultuur is een manier van landbouw bedrijven, overgewaaid uit Australië, waarvoor geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Door de inrichting en samenstelling van het landschap moet een zelfvoorzienend eetbaar landschap ontstaan. Het is de tegenbeweging van de monocultuur en biedt ruimte aan een variëteit van planten en dieren die zodanig bij elkaar gebracht worden dat een ecologische kringloop ontstaat, dat ook nog eens met minimale menselijke inspanning zichzelf in stand kan houden. Permacultuur is afgeleid van Permanent Culture.

Permacultuur in de Betuwe

Wat ons project uniek maakt is dat de permacultuurfilosofie wordt toegepast op de vegetatie die van nature in het Rivierenlandgebied aanwezig is. Naast hoogstamfruit worden knotwilgen aangeplant, een paddenpoel aangelegd, houtwallen gecreëerd en zal ook een meidoornhaag met authentiek vlechtwerk worden aangelegd ter vervanging van prikkeldraadhekwerken. Hiermee worden cultuurhistorische waarden van de regio in ere hersteld.

Subsidieaanvraag

Met medewerking van Wim Kusters van de gemeente Buren en Saskia Bemer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland is in het najaar van 2015 een subsidievoorstel uitgewerkt. Op 12 maart 2016 zijn de bomen en struiken geleverd waarmee een begin gemaakt wordt met de inrichting van het landschap.

Natuurbeleving met een blotevoetenpad

Met het plan willen we een bijdrage leveren aan een toekomst van onze kinderen door de ecologische voetafdruk te verlagen, de biodiversiteit te vergroten en het contact met de natuur te herstellen. Het uiteindelijke doel van het permacultuurplan is om geheel zelfvoorzienend en energieneutraal te worden, dat wil zeggen volledig leven van wat de eigen grond biedt rekening houdend met een minimale ecologische voetafdruk. Daarnaast willen wij de overvloed die ontstaat delen met andere mensen.

Naast de uitdaging om zelfvoorzienend te worden, zal ook ruimte zijn voor onderzoek en educatie maar ook heel nadrukkelijk krijgt de natuurbeleving een plaats, vooral daar waar het kinderen betreft. Voor de natuurbeleving zal een blotevoetenpad worden aangelegd. Ook zal kennisoverdracht plaatsvinden omtrent de voedselvoorziening via de eigen moestuin, waarin ruimte is voor vergeten groenten.

Geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest

Alles wat we nu al doen op eigen terrein is volledig biologisch-dynamisch. Er wordt niet gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest omdat voldoende natuurlijke middelen beschikbaar zijn. Ook hierdoor wordt voorkomen dat fossiele brandstoffen nodig zijn.

Dieren zullen ook deel uitmaken van de inrichting van het plan zoals varkens, kippen, schapen en geiten. Dierenwelzijn neemt hierbij een belangrijke plaats in. Zowel planten als dieren krijgen de tijd om te groeien om een zo hoog mogelijke kwaliteit te verkrijgen. Niet alleen ten behoeve van de consumptie maar ook voor de natuurlijke balans van het systeem.

Ons motto

Het motto van ons project is: “Het is onze ambitie om een duurzame samenleving te ontwikkelen waarbij alle leven op aarde van mensen, dieren en planten gerespecteerd wordt.”

 

Hierbij een overzicht van de geweldige mensen die hebben bijgedragen aan het planten van de bomen en struiken. In willekeurige volgorde (en niet allemaal op de foto): Laurens, Peter, Anita, Gerard, Ellen, Adri, Marijn, Joren, Jannes, Jan, Iwanjka, Marije en natuurlijk niet te vergeten Mats.

 

 

 

Advertenties

One thought on “Dankzij subsidie en vrijwilligers

  1. Pingback: Natuureducatie in de praktijk – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.