De minkukel

Een van onze hanen is altijd al de kleinste geweest. Het is niet verwonderlijk dat hij onderaan de pikorde staat, maar wel weer boven de hennen. Dat is vooral goed te zien bij het voeren. Toen we hem kregen was hij al wat kleiner. Inmiddels is hij wel groter dan de hennen, maar je ziet het verschil met de andere hanen. Het lijkt wel alsof hij niet is volgroeit. Zijn staart is ook een flink stuk kleiner en eigenlijk maar een zielig dotje ergens achterop. Het zou niet opgevallen zijn als je niet beter weet, maar Bielefelder hanen hebben een flinke verentooi achter op hun kont.

Minkukel

Minkukel – hij is niet meer.

Als deze haan tot vleeskip in de industrie groot gebracht had moeten worden was hij vast voortijdig uitgeselecteerd en waarschijnlijk niet ouder geworden dan een paar dagen. Wat er met de mislukte kippen gebeurt wil je niet weten.

De mislukte haan heeft inmiddels de naam ‘Minkukel’ gekregen. Wist je trouwens dat deze term bedacht is door Maarten Toonder voor zijn strip Tom Poes? Inmiddels staat minkukel voor sufferd. En dat doet onze haan geen recht, want een sufferd was hij niet, slechts wat klein van stuk. Zo’n naam sluipt er gewoon in. Misbaksel had ook gekund, maar op de een of andere manier past Minkukel helemaal bij hem. Ook zijn gekraai lijkt nergens op. So far so good.

Tot deze week. Op een middag lag er een flinke hoeveelheid veren bij het hok. Eerst denk je nog dat er een aan de rui is maar dat bleek niet het geval. Tot mijn grote schrik was een van de hennen achterop haar nek helemaal kaal geplukt. Daar kwam het verenpak dus vandaan. En het doet vermoedden dat onze minkukel daar achter zit. Hij, als onderste in de hanen pikorde, wreekt zich vervolgens op de hennen en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe. Ook de hanen onderling kunnen er wat van.

Het hanenoverschot noopt tot het nemen van maatregelen. Zo gaat het echt niet langer met twee hennen en vier hanen. Toch ben ik aan ze gehecht dus is het lastig ze weg te doen. Maar nood breekt wet dus heb ik de hanen op marktplaats gezet. Op andere manieren is het ons niet gelukt ze elders onder te brengen. Marktplaats werkt dat is duidelijk aan de reacties. Binnen een dag twee hanen verkocht. Kopers wil ik niet opschepen met minkukel, hoewel hij toch in vergelijking met menig haan van ander ras een flinke jongen is, hij is en blijft een misbaksel.

Omdat wij zelfvoorzienend willen worden wil ik ook mijn eigen kippen kunnen slachten. In vroeger tijden deden mensen niet anders, dus moet het er toch een keer van komen. Gelukkig hebben wij iemand die ons dat wel wil leren. Vanochtend was het zover en moest minkukel er aan geloven. Gelijk uit het nachthok hebben we hem gegrepen en heeft hij helaas zijn laatste kukeltje laten horen. De natuur is wreed. De mens ook. Maar we troosten ons met de gedachte dat hij ruim 8 maanden een fantastisch leven heeft gehad.

Hier nog een ode aan Minkukel: hij heeft een mooi leven gehad!

 

Advertenties

One thought on “De minkukel

  1. Pingback: En toen waren er nog drie – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.