Start van het kweekseizoen

Hoewel het weer er nu niet toe uitnodigt vanwege de natte sneeuw is het toch tijd om weer aan het kweken te gaan. Ik had mij vooral voorgenomen om vroeg aan de slag te gaan met aubergine. De afgelopen jaren had ik steeds het gevoel dat de aubergines te klein bleven. Als ik zie hoe groot ze kunnen worden en hoe vroeg ze al geoogst kunnen worden, moet ik het toch anders aanpakken. Daarom heb ik nu als eerste de aubergines gezaaid.

Kweekbakken met aubergines en peultjes

Kweekbakken met aubergines en peultjes

In de kweeklijst ‘wat je wanneer kunt zaaien’ kwam ik ook de peultjes tegen, dus die heb ik ook gelijk uitgezet. Ik ben heel benieuwd hoe snel ze opkomen en of de peultjes dan al de tuin in kunnen. We gaan het ontdekken.

Ook heb ik de gemberplant onder handen genomen. De laatste dagen vergeelde het blad. Een teken dat de plant aan zijn winterslaap is begonnen. Je kunt hem in de grond laten zitten zodat hij in het voorjaar weer verder groeit of je kunt hem opgraven om te gebruiken. Voor mij is het tijd om de gemberwortel op te graven. De zelfgekweekte wortel heb ik 8 maanden geleden in de grond gezet. De wortel zelf kocht ik in een biologische winkel. Een stukje van een paar centimeter met daaraan drie ogen heb ik in rijke compost gezet.

Gember is een tropische plant en kan daarom niet zo maar in het Nederlandse klimaat worden gekweekt. Hij moet beschermd worden tegen al te lage temperaturen. Daarom heb ik de plant in een pot gezet en niet direct in de moestuin. De eerste periode stond de pot gewoon buiten, maar toen de dagen korter en kouder werden heb ik hem naar binnen gehaald en een plekje gegeven in de serre.

Een mooie grote gemberwortel is het resultaat. Een deel ervan zet ik weer in een pot voor een volgende oogst. Gember heeft een geneeskrachtige werking maar is vooral lekker in allerlei gerechten. Zo gebruik ik verse gember in mijn pompoensoepen. Gember kan al veel eerder geoogst worden door een stukje van de wortel af te snijden, maar de beste smaak is de volwassen uitgegroeide gemberwortel.

Meer weten over gember, ik vond de volgende website met veel meer informatie.

Het resultaat van mijn eigen plant:

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s