Een plastic tuinstoel ligt zwaar op de maag

20 – 23 januari 2016 vond in Davos het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) plaats, waar wereldleiders praten over de gevolgen van snel veranderende wereld en hoe daarop in te spelen. Vooral nieuwe technologie zal de wereld de komende vijf jaar drastisch veranderen met grote gevolgen onder andere voor de werkgelegenheid en het milieu.

World Economic ForumVan Gelijk met het begin van het WEF stond er een artikel in de krant dat in 2050 de oceanen waarschijnlijk meer plastic dan vis zullen bevatten. Heftig natuurlijk zo’n uitspraak. Maar na een paar dagen werd deze uitspraak ontzenuwd. Het Ellen McArthur Foundation had in haar rapport wat ongefundeerde aannames gedaan waardoor de uitspraak iets genuanceerder bleek te zijn. Alleen als de oceanen drastisch worden leeggevist – wat bij ongewijzigd beleid binnen de mogelijkheden ligt – zullen de cijfers uit het rapport in de buurt komen van de uitspraak. Er staat ons dus nog wat te doen.

Al jaren probeer ik te leven zonder plastic omdat veel ervan in de natuur terechtkomt met vaak dramatische gevolgen voor dieren. Vooral de plastic soep in de oceanen baart milieuorganisaties en dierenbeschermers zorgen. We staan er onvoldoende bij stil dat ieder plastic zakje dat we per ongeluk laten wegwaaien vroeg of laat de oceaan bereikt en een niet-afbreekbare massa tot gevolg heeft. Daarom ben ik blij met de maatregel dat winkels per 1 januari 2016 geen plastic zakjes meer mogen uitgeven (niet gratis althans). Zelf weiger ik al jaren de plasticzakjes in de winkels. In iedere handtas heb ik een opvouwbare boodschappentas voor onverwachte aankopen.

Woodridge, IL, USA --- Sperm Whale --- Image by © Denis Scott/Corbis

Potvis © Denis Scott/Corbis

Deze maand spoelden er potvissen aan op de Nederlandse kust. De nog levende potvissen stierven op of nabij het strand. In een interview vroeg een journalist aan de onderzoeker die de potvissen ging ontleden wat hij zoal aantrof in potvissen. “Vooral veel plastic”, was het antwoord van de onderzoeker. Maar het meest vreemde dat hij ooit tegenkwam in de maag van een potvis was een complete plastic tuinstoel. Dus als je een tuinstoel mist is die op te halen bij het onderzoekscentrum. Maar let er dan wel een beetje op dat hij niet weer wegwaait.

De meest extreme uitspraken blijven hangen en daar gaat het om willen we de aandacht ergens op vestigen. Of het nu werkelijk zo is dat “in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zwemt” of dat er “potvissen gevangen worden met een compleet tuinstel in hun maag” of dat het wat genuanceerder ligt, als we er maar van doordrongen zijn dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Daar gaat het om!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s