Hoog tijd voor een Klimaatwet

Het succes van Urgenda laat zien dat de overheid zich aan de klimaatdoelstellingen dient te houden. Toch zijn ze daar zelf nog niet van overtuigd. Daarom zijn andere maatregelen onontbeerlijk. Niet alleen druk vanuit de burgers is nodig om de overheid aan haar doelstellingen te houden maar ook het bedrijfsleven. Daarom is het toe te juichen dat in de aanloopt naar de Klimaattop in Parijs (COP21) van 30 november tot 11 december 2015 er een beweging ontstaat. Zo is er een nieuwe branchevereniging opgericht voor Duurzame Energie en zijn de contouren zichtbaar van een Klimaatwet.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma wandelend op weg naar Parijs

Urgenda-directeur Marjan Minnesma wandelend op weg naar de Klimaattop in Parijs

Het bedrijfsleven ervaart duurzame energie als een bedreiging omdat ze aan allerlei voorwaarden moeten voldoen en bepaalde doelstellingen moeten halen. Wat ze eigenlijk zeggen is dat ze meer moeten investeren wat ten koste gaat van de winst. Vaak worden de aandeelhouders als excuus gebruikt om dat niet te doen. Ik vraag mij af of dit juist is en of de aandeelhouders ook niet inzien dat we een gezonde aarde moeten achterlaten voor onze kinderen.

Het bedrijfsleven kan ook anders naar de situatie kijken en de zaak juist omdraaien. Door nu te investeren in hoogwaardige innovatie zijn ze in staat om koploper in de wereld te worden als het gaat om duurzame energie. Het wordt wel weer eens tijd dat Nederland op technologisch gebied laat zien wat ze kan. Als ze dat niet doen dan strijkt China straks met die eer.

We hebben van oudsher altijd koploperposities gehad. De World Solar Challenge is zo’n mooi voorbeeld. Waar studenten het tegen elkaar opnemen om met zo min mogelijk energie een afstand van 3000 km te overbruggen. Een race die jaarlijks plaatsvindt in Australië van Darwin naar Adelaide. Ook dit jaar bezette een Nederlandse teams weer de eerste plaats. Het kan dus, we hebben de kennis en de drive in huis.

Gelukkig begint de politiek ook wakker te worden. Ondanks dat de VVD zich fel verzet tegen de klimaatdoelstellingen die met name Urgenda heeft afgedwongen, slaan GroenLinks en de PvdA de handen ineen met een ontwerp voor een Klimaatwet. Hierin leggen zij vast dat Nederland de CO2-uitstoot in 2050 met 95% moet hebben verminderd gemeten aan het jaar 1990. En dat betekent nogal wat, want daar zitten we nu al flink boven. Zelf zie ik de doelstellingen liever nog sneller bereikt, maar met een partij als VVD die alleen het bedrijfsleven tegemoet komt is dit een hobbel te ver. Dus laten we blij zijn met deze politieke ambitie.

Om aandacht te vragen voor het belang van klimaatverandering en de Klimaattop (COP21) in Parijs loopt Urgenda-directeur Marjan Minnesma naar Parijs.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s