Vandaag heb ik een vogel het leven gered

Gisteren kwam mijn zoon uit school met de mededeling: “Mam, ik denk dat een van onze kippen is doodgereden”. Ik schrok en was boos tegelijk. Het zal toch niet waar zijn dat er weer een van onze dieren voor de deur is doodgereden. Vorig jaar in een tijdsbestek van drie maanden twee katten en nu een van onze nieuwe kippen. Met een zwaar gevoel in mijn maag liepen we naar de plek des onheils.

De aangereden fazantenhen

De aangereden fazantenhen

Gelukkig bleek het niet een van onze kippen te zijn. Hoewel deze vogel, vooral het kopje, best wel wat weg heeft van onze Bielefelderhen. Dat was een opluchting maar op hetzelfde moment drong zich het volgende onheil aan mij op. Het ging om een fazantenhen. Ook niet fijn want nu was het mannetje weer alleen. Ik was juist zo verheugd om te zien dat er weer een fazantenpaartje rondliep. Vorig jaar was ineens het vrouwtje verdwenen en nu waren er gelukkig weer twee.

Toen ik vanmiddag terugkwam van de markt, waar ik de pompoenen had verkocht, schoot de fazantenhaan op dezelfde plek de weg over als waar wij de hen hadden gevonden. Ik hoop maar dat hij niet gegrepen wordt. Het is de laatste weken zo druk bij ons voor de deur, soms kom ik mijn eigen erf bijna niet af vanwege de stroom aan auto’s. Omdat gewerkt wordt aan het verzwaren van de dijk komt alles nu bij ons langs gescheurd. De enorme stroom auto’s heeft vast het leven gekost van de fazantenhen.

koolmees foto

Koolmees (foto Steven Round)

Bij binnenkomst schoot onze kat Lous de schuur uit met een vogel in de bek die ze op de mat dacht te gaan verorberen. Met vogel en al heb ik haar buiten gezet. Er zitten geregeld vogels in de schuur en hoe ze het doet weet ik niet maar Lous weet ze altijd te pakken te krijgen. Een monster is het. Gelukkig liet ze buiten de vogel los en kon ik zien dat het om een jonge koolmees ging. Voor ze het goed en wel in de gaten had pakte ik Lous stevig beet en zette haar weer binnen.

Na een kwartiertje ging ik nog eens bij de koolmees kijken die inmiddels rechtop zat. Misschien is hij nog te redden schoot het door mijn hoofd. Dus heb ik een bakje gepakt met wat stro erin en een hand vogelzaad. Misschien kon ik de vogel in het bakje krijgen om vervolgens ergens op een veilig plek neer te zetten, in de hoop dat hij niet te beschadigd was in de kaken van Lous. Op het moment dat ik het vogeltje probeerde te pakken vloog hij weg en bracht zich in veiligheid in de boom naast het huis. Pfff wat een opluchting, ik hoop dat deze vogel het gaat redden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s