Je eigen toilet, dat is toch niet zo bijzonder?

Vandaag is het Wereld Toilet Dag. Ooit van gehoord? Nee, want wij staan er helemaal niet bij stil dat er mensen zijn die geen toilet tot hun beschikking hebben. Voor ons is een eigen toilet heel normaal. Tegenwoordig hebben veel huizen er zelfs meer dan een. Toch beschikken zo’n 2,5 miljard mensen niet over normale sanitaire voorzieningen. Op veel plaatsen in de wereld doen mensen hun behoefte in open riolen. Daar hangt geen rolletje toiletpapier naast.

Ouderwetse WC

Antiek toilet in Hoorn

Onderzoek wijst uit dat in de landen waar het meeste ondervoeding heerst, het minste aantal toiletten aanwezig is. Door slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne sterven jaarlijks zo’n 800.000 kinderen aan diarree en ondervoeding. Geen wonder dat er aandacht gevraagd moet worden voor zo iets eenvoudigs als een toilet. Ieder jaar op 19 november is het Wereld Toilet Dag, waarmee de VN niet alleen aandacht vraagt voor de beschikbaarheid van toiletten maar ook voor schoon drinkwater en hygiëne.

Het toilet heeft in de wereld meer levens gered dan welke ontdekking ook. Het is ook beslist geen nieuwe uitvinding. In het oude Griekenland waren er al vormen van openbare toiletten waar stromend water doorheen ging. Vele voorbeelden zijn bewaard gebleven. Daar zaten ze gezellig naast elkaar te poepen en ondertussen werd het nieuws uitgewisseld en politiek bedreven.

Oud Grieks toilet

Oud Grieks toilet

Het is ronduit opmerkelijk dat er wereldwijd meer mensen zijn die een mobiele telefoon bezitten dan die toegang hebben tot een toilet. Vanuit die wetenschap is het ridicuul dat er in Nederland een volksgebruik is van toiletpotten gooien. Zelfs onze koning Willem-Alexander heeft zich daar ooit mee ingelaten. En dat terwijl hij zich wereldwijd inzet voor schoon water.

Het is helemaal niet zo ingewikkeld om enige vorm van sanitaire voorzieningen te creëren. Een gat in de grond met een rand waar je op kunt zitten is al toereikend. Een beetje zand, grond of zaagsel erover en klaar is Kees. Is het gat gevuld dan graaf je een nieuw gat en in het oude gat plant je een boom, die is van bemesting verzekerd.

Composttoilet

Composttoilet

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor composttoiletten, die ook nog redelijk eenvoudig zelf te maken zijn. In ons project om zelfvoorzienend te worden is de mogelijkheid aanwezig om een bescheiden kampeerplek te organiseren voor mensen die ons zo nu en dan komen helpen. Daarbij zullen wij ook een composttoilet installeren. Er zijn legio voorbeelden hoe dat moet. De compost van menselijke uitwerpselen kan na minimaal twee jaar als volwaardige bemesting worden gebruikt. Lang leve de kringloop.

Dat er wereldwijd nog een lange weg te gaan is staat wel vast. Niet voor niets dus dat de VN aandacht vraagt voor meer sanitaire voorzieningen en schoon water. Daarom vind ik het de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Op de speciale site kun je zien wat jij kunt doen.

Wil je meer weten over hoe een toilet je leven kan redden, bekijk dan het verhaal van Eric Brown, student microbiologie en immunologie. Hij laat zien hoe het komt dat in gebieden waar weinig of geen toiletten zijn de ondervoeding het grootst is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s