Extra belasting op suiker goed voor de gezondheid

In de UK is een debat losgebarsten over het gebruik van suiker in frisdranken en voeding. Men wil de belasting op suiker verhogen omdat uit onderzoek blijkt dat dit de inname van de hoeveelheid suiker doet afnemen. Helaas ziet de regering van premier Cameron er niets in, tot grote verontwaardiging van gezondheidsexperts, belangenorganisaties en de wereldberoemde kok Jamie Oliver. Vooral de obesitas onder kinderen neemt schrikbarende vormen aan. De boosdoener is vooral de frisdrank, waar erg veel suiker in zit. Kinderen vinden niets lekkerder dan een glaasje fris. De bekende light producten helpen daar niet bij, want suikervervangers als aspartaam zijn ook niet bepaald goed voor de gezondheid.

Foto: AD

Foto: AD

Het zijn niet alleen de frisdranken, ook in voeding zit meer suiker dan we zouden denken. Vooral het voorbewerkte voedsel bevat meer suiker en ook zout dan goed voor ons is. Omdat dit gemaksvoedsel tijd bespaart in onze drukke samenleving grijpen veel mensen naar voorbewerkte voedingsproducten, met alle gevolgen van dien. Suiker wordt gezien als een van de belangrijkste boosdoeners van obesitas. En juist obesitas is een ernstig gevaar voor de volksgezondheid, omdat het leidt tot hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen en diabetes. Zelfs de bewijzen dat kanker voor een deel veroorzaakt wordt door een ongezond voedingspatroon neemt met de dag toe.

Jamie Oliver bindt al jaren de strijd aan tegen obesitas en promoot een gezonde levensstijl. Maar de machtige suikerlobby die wereldwijd zeer agressief te werk gaat, weet iedere keer weer manieren te vinden om zijn suiker in onze voedselketen te krijgen. Daarover heb ik al wat blogjes geschreven. En als de overheid onder het mom van ‘het is lastig om belasting te heffen op suiker’ de mogelijkheden niet aangrijpt om iets te verandering, dan schieten we niets op en worden steeds meer mensen ziek door overgewicht.

Laatst hoorde ik iemand vol trots zeggen dat in haar huishouden geen frisdranken, zoals cola, gedronken worden. Zo strikt zijn wij niet, bij ons wordt er best wel eens een glaasje fris gedronken, maar ik let wel op wat er in huis komt, cola komt er maar zelden in. Thuis is het controleerbaar maar daar ligt het probleem niet, de kinderen kopen het gewoon zelf wel. Ze hebben zakgeld en gelegenheid om naar de supermarkt te gaan en daar staan schappen vol met ongezonde zoetigheden en lonkt de verleiding.

Vooral de goedkoopste drankjes zijn het meest ongezond. En dat stoort mij enorm. Daar moet wettelijk iets aan worden gedaan. Hetzelfde geldt voor de energydrankjes. Zolang de goedkoopste producten in de winkel het meest ongezond zijn zal de volksgezondheid onder druk blijven staan. De producenten verdienen kapitalen aan de verkoop van suiker en de gezondheidszorg mag de problemen weer oplossen. Vinden we het gek dat de kosten voor de gezondheidszorg de pan uitrijzen?

De mens heeft keuzevrijheid en moet zo min mogelijk beperkt worden door de betuttelende overheid, maar er zijn grenzen. Door de macht van de multinationals met hun dure reclamecampagnes wordt onze keuzevrijheid danig beïnvloed. Daarom zijn maatregelen noodzakelijk. Een belastingverhoging op suiker helpt om ongezonde producten duurder te maken en zorgt ervoor dat gezonde producten beter betaalbaar worden. Een verantwoorde stap in de goede richting.

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Extra belasting op suiker goed voor de gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.