Kippen knuffelen

Nu de ren klaar is hebben we meer gelegenheid om de kippen individueel te verzorgen. Afgelopen weekend hebben we een voor een de kippen opgepakt en hun poten met olie ingesmeerd. Dit voorkomt dat ze kalkpoten krijgen, een aandoening waar veel problemen uit voort kunnen komen. We willen ze zo tam mogelijk zien te krijgen, zodat we ze op ieder gewenst moment kunnen oppakken. Om dat te realiseren zijn we al vanaf de eerste dag begonnen om de kippen regelmatig vast te pakken. Als klein kuikentje is dat natuurlijk geen probleem maar inmiddels hebben ze behoorlijk grote en scherpe poten, dan is het echt uitkijken geblazen.

DSC07620Onlangs stond er in de krant een artikel met de kop: “Kippen die niet bang zijn voor mens worden groot”, dat trok natuurlijk direct de aandacht. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat kippen die niet bang zijn voor mensen sneller groeien en de grootste eieren leggen. Niet alleen is het handig voor de verzorging als ze wat tam zijn maar het levert dus ook een positieve bijdrage aan de productie. Een reden te meer om door te gaan op de ingeslagen weg.

Inmiddels is het kippen knuffelen een dagelijks ritueel. Het is ongelooflijk leuk om te doen. Nadat ze aan het begin van de avond een uurtje vrij rond hebben gelopen is het weer tijd om ze in het hok te krijgen. Dat lukt alleen door ze te lokken met voer. Net voor het voeren zijn ze erg aanhankelijk en redelijk makkelijk te vangen. De hanen laten zich makkelijker oppakken dan de hennen. Bij het insmeren van de poten was het lastig om de laatste hen, de meest schuchtere van het stel, te pakken te krijgen. Onder luid protest is het uiteindelijk toch gelukt en ging ook zij met glanzend geoliede poten het hok in.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.