De verpakkingsvrije supermarkt is een feit

Op 4 september 2015 was het eindelijk zover en opende de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht haar deuren. Na maanden van voorbereiden en veel geheimzinnigheid mag mijn lieve vriendin Karen eindelijk laten zien wat het resultaat is van haar inspanning. In vertrouwen vertelde ze mij in het voorjaar waar ze mee bezig was, maar het was maar een heel klein tipje van de sluier die ze oplichtte, niet meer dan wat het filmpje van de actie liet zien.

Bag & Buy winkel

Bag & Buy winkel

Via een succesvolle crowdfundingactie werd in 2014 een begin gemaakt met realisatie van de winkel. Zie het filmpje onderaan. Hierin werd al vast wat reclame gemaakt voor de komst van de supermarkt in Utrecht. De ambitie was om de eerste van Nederland te worden maar dat is net niet gelukt. Al in mei 2015 opende de eerste echte verpakkingsvrije supermarkt van Nederland haar deuren in Groningen. Natuurlijk is dit geen wedstrijd, maar het helpt wel bij de totstandkoming van zo’n schitterend concept. En nu maar hopen dat de rest van Nederland gauw volgt.

Elke dag opent de gemiddelde Nederlander 7 verpakkingen, dat leidt tot 550 kg afval per jaar!

Al jaren probeer ik zelf zo min mogelijk afval te produceren, maar dat is en blijft lastig. Jaarlijks doe ik mee aan de Zero Plastic Week waarin ik een week lang probeer niets te kopen waar plastic bij aan te pas komt. Met een moestuin en fruit aan bomen en struiken en een broodbakmachine lukt dat aardig. Maar met zaken als schoonmaakmiddelen, tandpasta en shampoo ontkom je niet aan de plastic verpakking. Die laat ik dus die week staan. Maar dat is natuurlijk puur smokkelen want dan koop ik ze wel een andere keer.

Er zijn mensen die heel ver gaan en ook zelf tandpasta en shampoo maken, maar dat is voor mij net iets te ver. Er is nu dus hoop om de afvalberg te verminderen met de komst van de verpakkingsvrije supermarkt. Hoe dat gaat uitpakken weet ik nog niet goed, want hoeveel potten en zakken moet ik meenemen naar de winkel om mijn boodschappen te doen. En daarbij komt dat de Bag & Buy, zoals de winkel heet, niet bij mij om de hoek ligt. Ik moet er dus òf met de auto naar toe òf met het openbaar vervoer. In het laatste geval zie ik mij nog niet zitten met mijn weckpotten, flessen en zakken heen en weer terug. De tijd zal het uitwijzen.

Uiteraard hoop ik dat Bag & Buy een succes wordt zodat hij ook bij mij in de buurt komt. Maar nog veel mooier is als de verpakkingsvrije winkel een impuls geeft aan de bestaande supermarktketens zodat de echt grote verspilling wordt aangepakt.

 

One thought on “De verpakkingsvrije supermarkt is een feit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.