Stop de voedselverspilling

Er zijn zulke mooie initiatieven. Vandaag kwam ik er ook weer een tegen: Taste before you waste. De jonge vrouw Luana Carretto uit Amsterdams vond het zonde dat er zoveel voedsel door winkels wordt weggegooid. Zij haalt het overgebleven onverkoopbare groente en fruit op met haar bakfiets en schenkt het aan minder draagkrachtigen of goede doelen.

Voedselverspilling2De consument wil geen voedsel waar een vlekje aan zit dus blijft dat over met als gevolg dat er jaarlijks tonnen aan voedsel voor een bedrag van 2 miljard euro wordt weggegooid terwijl elders in de wereld mensen honger lijden. En dan hebben we het nog niet over al dat voedsel dat we wel kopen maar ook nog eens de kliko in gooien. Dat kan toch anders?

We zullen wel moeten want als we de meest recente berichten mogen geloven groeit de wereldbevolking de komende jaren nog sterker dan we aanvankelijk dachten. Tegen het eind van deze eeuw telt de wereldbevolking 11,2 miljard mensen. Om al die mensen van gezonde voeding te kunnen voorzien moeten we wel efficiënt met onze aarde en onze grondstoffen omspringen. Te beginnen bij onszelf door het stoppen van de voedselverspilling.

Ook een interessant initiatief is het Amsterdamse ‘afvalrestaurant’ Instock dat kookt met overgebleven voedsel van supermarkten. Een initiatief van een aantal ex-medewerkers van Albert Heijn. Zij kwamen met het idee omdat ze het verschrikkelijk zonde vonden dat er zoveel voedsel werd weggegooid omdat het over de houdbaarheidsdatum is of omdat het er niet meer zo fris uitziet. Daarom schreven ze een businessplan en presenteerden dat aan de directie van Ahold.

Met de steun van Ahold zette ze een stichting op en gingen aan de slag. Inmiddels is er een restaurant, een afhaal toko en een foodtruck die festivals afgaat. Alles met voedsel dat anders ons bord niet zou halen. Je moet wel eten wat de pot schaft!

Bekijk hier de korte documentaire die EenVandaag over beide initiatieven heeft gemaakt.

Advertenties

3 thoughts on “Stop de voedselverspilling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s