De tactiek van Monsanto

Hoe kan je kinderen het beste iets duidelijk maken? Gewoon door te laten zien hoe iets werkt. Verbeelding zegt meer dan duizend woorden. Dus doe ik een poging.

Maïsveld aan de overkant

Maïsveld aan de overkant

Bij ons aan de overkant is vorig jaar de geweldig mooie hoogstam kersenboomgaard van 75 stuks twintig jaar oude bomen gekapt. Daarvoor in de plaats is nu een veld waar mais is ingezaaid, terwijl het perceel te koop staat. Blijkbaar verkoopt het beter zonder klassieke hoogstamboomgaard.

Door de stormachtige winden die al maandenlang geregeld de kop opsteken waait er van alles door de lucht. Zo ook de maiszaden van de overkant. Overal op ons perceel staan inmiddels maisplanten. Zelfs tot in onze kassen aan toe hebben maiszaden zich genesteld en schieten de maisplanten de grond uit. Op zich niets mis mee, hoe meer diversiteit hoe beter en als het goed is kunnen de vogels zich straks tegoed doen aan maiskolven van ons eigen terrein.

Terwijl wij buiten zitten te eten horen we in de verte machines die percelen met appels besproeien. Geen onbekend fenomeen want hier in de buurt worden gewassen volop bespoten. En beslist niet met diervriendelijke producten. Ook dat waait ongetwijfeld over naar ons biologische natuurlandschap. Niets tegen te doen. Omdat ik mijn afkeur uitspreek over het besproeien van pesticiden ontstaat er een discussie aan de etenstafel waarbij de naam Monsanto valt.

Mand met maisplant

Mand met maisplant

In een van de manden op het terras waar tot voor kort bloemen bloeiden groeit ook een maisplant. “Kijk jongens,” leg ik uit, “hiervoor kunnen wij een bekeuring krijgen.” “Waarom dat?” vragen ze ongelovig. “Nou als dit nu een maisplant is afkomstig van zaad van Monsanto, die toevallig is komen aanwaaien, bijvoorbeeld van de overkant, dan hebben wij hier te maken met een illegale plant en dat is strafbaar.” Het ongeloof straalt van de jongens af. “Dat kan toch niet, mam, dat is gewoon met de wind komen aanwaaien.” En dat is nu precies de tactiek van Monsanto. Het bedrijf heeft al menig rechtszaak gevoerd tegen boeren die onbedoeld overgewaaide gewassen in hun eigen oogst hadden, met fikse boetes tot gevolg. Zo krom kan het recht zijn. Mijn jongens begrijpen daar helemaal niets van, net als ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.