Nog meer koeien op stal

Dat is nu echt weer een mannending: een grote kop in de krant De Gelderlander: “Multimiljonair gaat voor megastal”. Met 1445 koeien wil internetmiljonair Kees Koolen de grootste boer van de wereld worden. Natuurlijk is er niets mis met een beetje ambitie zeker niet als je daarmee tegemoet komt aan het groeiend voedseltekort in de wereld. Maar om dit nu in ons kleine landje te ambiëren slaat kant nog wal. Nederland is een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld en onze veestapel met zijn CO2 uitstoot en mestoverschot vormt nu al een probleem.

Koeien op stal

Koeien op stal

In mijn vorige blog pleitte ik nog voor weidemelk en de koe in de wei, hetgeen het welzijn van de koe ten goede komt. Met de komst van deze megastal komen er nog meer koeien op stal te staan. Al zou zo’n megabedrijf zijn koeien naar buiten willen doen dan moet hij over een fikse hoeveelheid grond beschikken. Hierdoor zal de mens en de natuur nog wat verder moeten inschikken. Dat zie ik er niet van komen. Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft zijn medewerking al toegezegd omdat de vergunningaanvraag geheel volgens de regels is ingediend. Laten we ons nu leiden door wet- en regelgeving alleen? De koe als productiemiddel, is dat dan al wat telt?

Met de 1445 melkkoeien in Nederland wordt Koolen niet de grootste boer ter wereld. Dat is slechts een aandachttrekker voor in de krant. Hij blijkt in Brazilië en Zuid-Afrika al grote melkveebedrijven te bezitten en wil nog veel verder uitbreiden. Wat deze mijnheer zou sieren is als hij zijn ambities ergens in een ontwikkelingsland ten uitvoer gaat brengen. Voedsel dicht bij de bron waar het welkom is en waar nog voldoende ruimte is om koeien lekker buiten te laten lopen.

Met deze ambitie tart Koolen niet alleen dierenwelzijn, maar ook de boeren die niet zoveel geld hebben om de commercie van fosfaatrechten te weerstaan, waardoor ze hun geliefde vak niet langer kunnen uitoefenen. Ik hoop dat het wat de ambities van Koolen in Nederland betreft bij een hoop geblaat en weinig wol blijft en dat de ambities door gezond boerenverstand wordt ingedamd. In Nederland zullen we moeten verduurzamen willen we nog een gezonde bedrijfstak en een gezond leven willen behouden. Dat betekent minder CO2 uitstoot en dat wordt alleen bereikt met de koeien gewoon lekker in de wei te laten lopen. Daar worden wij niet alleen gelukkiger van maar de koeien ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.