Wat voor melk koop jij?

Koeien horen in de wei. Toch? Of zijn we zo ver afgedwaald dat de koe verworden is tot een productiemiddel? Ik hoop van niet. Een agrarisch land als Nederland staat bekend om haar molens, uitgestrekte akkers, bijzondere wolkenluchten, waterpartijen maar vooral om haar zuivelproducten en daar hoort onlosmakelijk de in de wei lopend koe bij.

Koe in de wei 1Door het loslaten van het melkquotum zijn boeren massaal bezig hun melkveestapel uit te breiden. Wonend op het platteland is dat duidelijk te zien. De ene na de andere grote stal is in de afgelopen maanden aangelegd. Meer koeien houden betekent ook meer werk. Omdat koeien op stal houden minder arbeidsintensief is blijven steeds meer koeien binnen. Maar hebben de boeren zich niet afgevraagd dat ook hieraan grenzen zitten?

Uit onderzoek blijkt dat koeien die op stal staan voor meer CO2 uitstoot zorgen dan koeien die gewoon lekker in de wei kunnen lopen. Dus kun je op je klompen aanvoelen dat nu het aantal liters melk dat geproduceerd wordt niet meer maatgevend is er andere meetwaarden tot beperkingen zullen leiden. Binnenkort gaan de boeren gemeten worden op hun CO2 uitstoot, waarmee de keuze ontstaat om minder melkvee te houden of meer melkvee buiten te laten lopen omdat koeien in de wei minder CO2 uitstoot tot gevolg heeft.

Zeker nu de duurzaamheidsorganisatie Urgenda met groot succes de overheid via de rechter heeft laten dwingen de CO2 uitstoot in Nederland sterker terug te brengen dan zij van plan was, zal de agrarische sector, als een van de belangrijkste bedrijfstakken, daar niet aan ontkomen. Maar niet alleen de CO2 uitstoot is een meetwaarde waar boeren mee te maken krijgen ook de publieke opinie spreekt mee. In 2012 is het convenant Weidegang door 65 organisaties ondertekend, waarmee zij zich inzetten voor het terugbrengen of behouden van de koe in de wei, met als doel het stimuleren van het natuurlijk gedrag van de koe.

Inmiddels zijn steeds meer weidegangzuivelproducten te koop met de garantie dat de melk afkomstig is van koeien die in de wei lopen. Supermarkten die het convenant Weidegang ondertekenden hebben de verantwoordelijkheid het zuivelassortiment uit te bereiden met weidegangproducten. Ook als consument kunnen wij wat doen om te voorkomen dat de koe een productiemiddel wordt. Wij kunnen namelijk de keuze maken in de supermarkt om zuivelproducten te kopen van weidekoeien.

 

Advertenties

One thought on “Wat voor melk koop jij?

  1. Pingback: Nog meer koeien op stal | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s