Permacultuur is hobbelig

Omdat mijn man gewond is aan zijn linkerhand, nadat er bij het klussen iets was misgegaan, kan hij de heg niet snoeien. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat zijn hand dusdanig snel hersteld is dat hij die taak weer op zich kan nemen. Mijn lengte schiet tekort, dus is er in ons gezin maar een persoon die dat zou moeten kunnen: onze oudste zoon. Hij is inmiddels bijna net zo lang als zijn vader. Dus krijgt hij een lesje heg snoeien van zijn vader met de uiterste handige heggenschaar.

Hoge heg snoeienNa een half uurtje beoordeelt hij zijn eigen werk en constateert dat het toch wel een beetje hobbelig is. Waarop onze jongste zoon, zeer ad rem als het erop aan komt, zegt: “Maakt niet uit permacultuur is toch hobbelig.” Daarmee snijdt hij meteen een gevoelig onderwerp aan.

Het aanleggen van permacultuur landschappen heeft de nodig voeten in de aarde. Zo ook bij ons. Ons plan bevat een vijver waarvoor wij een vergunning moeten aanvragen omdat op onze grond niet dieper dan 30cm mag worden gegraven. Wij wonen namelijk op de stroomruggen van de rivier de Lek en op de grens van De Limes en hebben daardoor een dubbele archeologische aantekening op ons terrein. De kans is namelijk aanwezig dat er een Romeins schip of uitkijktoren in onze grond verborgen ligt (zie mijn eerdere blogje daarover).

Dus moest er een archeologisch onderzoek plaatsvinden wat niet goedkoop is. Nu zijn we zover dat de gemeente vergunning verleend heeft voor de aanleg van de vijver maar nu liggen onze buren dwars. En waarom de buren dwars liggen is mij nog steeds een raadsel. Wat kan een vijver nu voor hinder opleveren? Een eind verderop in onze straat is een immens grote hal geplaatst door een fruitbedrijf en heeft een handelsonderneming een joekel van een schuur laten bouwen voor zijn bedrijf. Dat kan allemaal. Maar voor de aanleg van een vijver wat onzichtbaar is voor de omgeving wordt bezwaar gemaakt. Onbegrijpelijk.

Sepp Holzer

Sepp Holzer

Nu zijn wij niet de enige die met permacultuur aan de slag willen en worden tegengewerkt door de omgeving. Ook de Oostenrijker Sepp Holzer die zijn traditionele familiebedrijf omvormde op basis van de permacultuur ondervond aanvankelijk veel weerstand van zijn omgeving (zie mijn blogje daarover). Inmiddels heeft hij een bloeiend landschap aangelegd, runt hij een succesvol bedrijf en zijn zelfs zijn buren enthousiast. Het is vooral de onwetendheid en de weerstand tegen verandering die mensen angstig maakt en in verzet doet gaan.

Mijn zoon heeft helemaal begrepen dat permacultuur hobbelig is. Het betekent niet alleen dat het landschap glooiend moet zijn, maar ook dat de weg er naar toe niet via een rechte weg verloopt en de nodige dalen ondervindt. Maar wij gaan door en wij zoeken de wegen om tot het eindresultaat te komen, hobbelig of niet.

 

Advertenties

6 thoughts on “Permacultuur is hobbelig

  • Dank je Kees, voor dit hart onder de riem!
   Tja zo zien wij dat ook. Nu maar hopen dat de onafhankelijke commissie er ook zo over denkt.
   We zullen zien.
   Helaas loopt ons project nu nog meer vertraging op.
   Groet, Jolanda

 1. Hoi Jolanda, wij Aad en Tineke hebben in mrt/ april jullie geholpen om struiken te planten.
  Wij zijn nu zelf bezig met een permacultuur project in Limburg.
  Niets ligt nog vast maar we gaan niet wachten totdat de gemeente al dan niet een vergunning af geeft.
  We gaan dan ook met een groep mensen, als pioniers aan de slag met de aanleg van kassen, moestuinen, het onderhouden/uitbreidingen van een voedselbos ( vorig jaar aangelegd) en het bouwen van een levend huis.
  We hopen met dit initiatief nog meer mensen over de streep te trekken om zich als pionier te vestige in sustainer homes, tiny houses of op familie domeinen, als opa en oma ook belangstelling hebben.

  • Hallo Aad en Tineke,
   Wat een leuk bericht en een mooi vooruitzicht! Hou ons op de hoogte.
   Omdat het vanaf de aanplant behoorlijk nat is geweest zijn alle bomen en struiken goed aangeslagen.
   Nog bedankt voor jullie hulp. Wij organiseren nog een keer iets voor alle vrijwilligers.
   Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s