Droogte belemmert de groei

Wonend in de Betuwe tussen twee grote rivieren zijn berichten over steeds extremere regenval waardoor de rivieren dreigen te overstromen geen leuk vooruitzicht. In 1995 is het gehele gebied hier ontruimd vanwege het hoogstaande water waardoor de rivierdijken het dreigden te begeven. Er zijn genoeg foto’s in het familiearchief als bewijs hoe hoog het water toen stond. Zelf heb ik dat niet meegemaakt omdat ik mijn man toen nog niet kende en ik hoog en droog in een flat nabij Amsterdam woonde.

WP_002847

De sloot achter ons huis staat bijna droog

Inmiddels zijn de dijken verzwaard en verbreed en binnenkort start het volgende project om de dijken verder te versterken. Want niet alleen de zeespiegelstijging is een gevaar voor Nederland, ook het aantal waterwegen dat door Nederland loopt en steeds meer water aan uit hoger gelegen gedeelten van Europa aanvoert vormt een bedreiging. En dan hebben we het nog niet eens over de ieder jaar toenemende hoeveelheid regen. Tot voor kort althans.

De laatste weken blijft elke vorm van regen uit. En als er al wat valt is het maar weinig. Met als gevolg een behoorlijk tekort aan water. De sloot achter het huis staat droog. Zolang ik hier woon is dat nog niet voorgekomen. De scheuren staan in de grond en onze watertank naast de grote kas is al een maand geleden opgebruikt. Dus zit er niets anders op dan de moestuin besproeien met kraanwater. Niet het beste water voor de tuin en ook niet voor onze portemonnee. Maar je moet toch wat.

De klimaatverandering heeft inmiddels zichtbare gevolgen. Niet alleen in Nederland slaat de droogte toe. In Californië kampt men steeds meer met extreme droogte. Massaal worden jacuzzi’s en zwembaden uit tuinen gehaald, water is er toch niet. En creatief als ze zijn spuiten de Amerikanen hun geel geworden gazon gewoon groen. Alles voor de buren. In Noord-Korea is de situatie echt nijpend, daar dreigen complete oogsten te mislukken vanwege de droogte, met hongersnood tot gevolg. Een op de drie kinderen onder de vijf jaar kampt daar met een groeiachterstand.

Het is en blijft een raar seizoen dit jaar. Heel veel wind, teveel kou, te weinig regen. Als moestuinier merk je de verschillen met andere jaren direct. Had ik net de tomatenplanten in de kas staan kwam er nachtvorst, met gevolg dat nagenoeg alle planten kapotgevroren zijn. Kon ik opnieuw beginnen. De fruitoogst zal ook niet heel groot zijn. Alle bloesem is tijdens de voorjaarsstormen compleet weggewaaid. En de droogte doet er nog een schepje bovenop, alles groeit minder snel. Langzaamaan komt het eerste voedsel uit de tuin beschikbaar. Vanavond hebben we voor het eerst snijbiet gegeten, heerlijk!

Er is slechts één voordeel van de droogte: er zijn veel minder slakken dan de afgelopen jaren. Ik hoef nu niet iedere ochtend en iedere avond bij de pompoenplanten langs en de moestuin door om slakken te vangen. “Ieder nadeel heb ze voordeel” om maar eens met Johan Cruijff te spreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s