Koe in de wei beter voor het milieu

Wat is er nu mooier op het platteland dan koeien die lekker in de wei staan te grazen? Dat hoort gewoon bij onze cultuur. Helaas zien we dit steeds minder. Niet omdat er minder koeien zijn en we minder melk drinken, maar omdat ze gewoon vaker op stal staan. Het is voor de boeren namelijk een stuk makkelijker om ze binnen te houden. Door de supermoderne loopstallen met hun robot gestuurde melkmachines zijn de koeien zelf in staat om zich te laten melken. Dit scheelt menskracht. Maar of de koeien dat zelf zo leuk vinden is nog maar de vraag.

Koeien in de wei (eigen foto)

Koeien in de wei (eigen foto)

Als ik zie hoe blij de koeien zijn als ze na een lange winter op stal voor het eerst de wei in gaan, dan gaat er toch niets boven het lekker grazen in de open lucht. De buitenlucht is goed voor de mens, wordt er altijd gezegd. Vooral een beetje zon is goed voor ons en zorgt ervoor dat voldoende vitamine D wordt aangemaakt, nodig voor de opbouw van botweefsel. Maar zonlicht maakt ook dat we ons gelukkiger voelen doordat de aanmaak van het hormoon endorfine wordt gestimuleerd.

Waarom zou de buitenlucht voor dieren dan niet gezonder zijn? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er nog een reden is om de koeien lekker buiten te laten lopen. Het is namelijk ook nog eens beter voor het milieu. Als ze permanent op stal staan wordt er per koe 8 kilo meer ammoniak geproduceerd doordat urine en mest met elkaar reageren. Wanneer vervolgens de mest wordt uitgereden treedt er nogmaals een reactie op.

Als kind logeerde ik geregeld bij mijn oom en tante op de boerderij. Ik vond het altijd geweldig om aan het eind van de dag samen met nichtjes en neefjes de koeien uit de wei te halen. Dat koste weinig moeite want ze wilden niets liever dan naar de stal om gemolken te worden. Met een beetje hart voor de dieren moet toch iedere boer zijn koeien lekker in de wei laten grazen lijkt mij. Zo moeilijk is dat niet. Zeker nu wetenschappelijk bewezen is dat het ook nog eens goed is voor het milieu.

Nog beter is het om minder melk of melkproducten te gebruiken, daar is de grootste winst te behalen wat het milieu betreft. De koe zelf stoot namelijk heel wat CO2 uit en wordt gezien als een van de ergste veroorzakers van het broeikaseffect, vooral als we de vleeskoeien meerekenen. Om de koe van voldoende gras te voorzien wordt het milieu ook nog eens belast door het gebruik van kunstmest en antibiotica.

Ter illustratie hoe leuk het is als koeien, na een lange winter op stal, voor het eerst op een mooie voorjaarsdag de wei ingaan en ze te zien huppelen en springen van blijdschap omdat ze lekker naar buiten mogen, hierbij nog een filmpje.

 

 

Advertenties

One thought on “Koe in de wei beter voor het milieu

  1. Pingback: Wat voor melk koop jij? | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s