Twee gesneuvelde vogels

Vanmiddag waren er ineens in een fractie van een seconde twee bonzen tegen het raam van de serre. Eigenlijk weten we dan meteen hoe laat het is: vogels tegen de ruit. In dit geval twee tegelijk. Ze zaten naast elkaar uit te hijgen op het terras. Twee vinken een mannetje en een vrouwtje, die klaarblijkelijk achter elkaar aan hadden gezeten. Om aan het mannetje te ontkomen had het vrouwtje een fatale vlucht genomen.

Langzaam kwam het mannetje, dat iets groter was, weer overeind. Het vrouwtje had het duidelijk erg moeilijk. Het was wel erg zielig om te zien. We keken er naar maar konden niet veel doen. Na ruim een kwartier zaten ze er nog. Ik kon het niet langer aanzien, dus zette ik een schoteltje met water voor ze neer. Het mannetje gaf geen krimp. Het werd het vrouwtje fataal. Zij schrok zo hevig, begon driftig met haar vleugels te fladderen en viel vervolgens dood neer. Daar lag zij dan, zoals je dat kent van dode vogels, met de pootjes omhoog. Als ik al niet een schuldgevoel had vanwege het feit dat ze tegen mijn ruit waren gevlogen, dan had ik het nu dubbelop.

Liefdevol nam ik het vinkje op en hebben we haar met z’n allen staan te bewonderen. Wat een schitterend verfijnd beestje, een wonder van Moeder Natuur. De meeste dode vogels die we doorgaans aantreffen zijn vaak slechts een hoopje veren. De rest is door een van onze katten opgevreten, na ongetwijfeld op brute wijze te zijn omgebracht. Moeder Natuur is niet alleen mooi maar ook bikkelhard. De mannetjesvink was even later weg dus heeft de rampvlucht overleefd.

En dat was niet de eerste dode vogel van de dag. Vanmorgen lag er een dode duif in de voortuin. De manier waarop hij toegetakeld was zegt iets over de dader. Wij hebben ernstige verdenkingen tegen een van onze katten. Beide vogels hebben we vervolgens begraven in de composthoop, dat verhoogt namelijk het composteringproces. Dan geven we ze gelijk een tweede leven.

 

2 thoughts on “Twee gesneuvelde vogels

 1. Bij het vogeltje
  Bedenk ik de Quetzal

  Datcis een gekleurd vogeltje in Mexico, bekend vd gevederde slang, Quetzalcoatl.

  In dat woord is de slang dus eigenlijk de kat, de predator op moment dat ze beweging en kleur ervaart.

  Hier hebben we een balkon en jaagt de kat op wespen..
  Die zijn zelf predator dus de kat te snel af

  Coatl klinkt opeens als de kat, die zo lekker kan slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.