Archeologisch onderzoek in de achtertuin

Wij wonen op de stroomruggen van de Lek, dit gebied heeft een belangrijk historisch verleden. De Lek als uitloper van de Rijn is onderdeel van wat De Limes genoemd wordt. Dit is de meest noordelijke lijn tot waar de Romeinen in het verre verleden hun Rijk gesticht hebben. In het jaar 47 werd hun noordelijke opmars gestuit door de Germanen, waardoor de lijn ontstond. Langs deze grens van het Romeinse Rijk worden nog regelmatig bij graafwerkzaamheden vondsten gedaan, zoals uitkijkposten of complete schepen. Op verschillende plaatsen bij de aanleg van de Lijdsche Rijn zijn vondsten gedaan van schepen waardoor de bouw stil kwam te liggen.

De Limes 2

De Limes is door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Omdat wij op deze historisch belangrijke grond wonen mogen wij niet verder graven dan 30 cm diep. Voor dieper gegraven moet naast een vergunning ook een archeologische onderzoek worden uitgevoerd. In permacultuur is water belangrijk voor het ecosysteem vandaar dat wij een vijver willen aanleggen. Daarom moest er dus een archeologisch onderzoek plaatsvinden. Niet fijn want dat kost weer een hoop extra geld, maar het is niet anders.

Inmiddels heeft het archeologisch onderzoek plaatsgevonden en is er niets verontrustends uitgekomen. Gelukkig want dat zou gevolgen hebben voor het graven van de vijver. Maar stilletjes ook wel een beetje jammer want wat was nu mooier geweest dan een Romeins schip of uitkijktoren in de achtertuin of misschien wel een pot met goud.

De volgende film laat zien wat er zoals in de Meern is opgegraven.

 

Advertenties

One thought on “Archeologisch onderzoek in de achtertuin

  1. Pingback: Permacultuur is hobbelig | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s