De kwalijke praktijken van Monsanto

De kracht van de boodschap ligt in de herhaling. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat patentering van zaden onethisch is, daarom ben ik blij met de aandacht die Zembla besteedde aan de kwalijke praktijken van bedrijven als Syntegra, Monsanto en Bayer. Het wordt hoog tijd dat de politiek echt gaat ingrijpen voor het te laat is.

Broccoli op stam

Broccoli op stam

Allerlei zaden worden al eeuwen veredelt, dat is niets nieuws. Alle positieve eigenschappen worden gebruikt om nieuwe soorten voedsel te kweken dat beter bestand is tegen ziekten en betere eigenschappen heeft ten aanzien van de smaak. Iedere kweker heeft het recht om dat te doen. Anders wordt het als er een patent aangevraagd wordt op unieke eigenschappen. Door dit toe te staan zijn we een doodlopende weg ingeslagen die de mensheid op termijn alleen maar kan schaden.

Tijdens het bekijken van de documentaire krijg ik steeds meer pijn in mijn buik. Waar gaat het heen met deze wereld en waarom zitten we te slapen met z’n allen. Er is weer een patent toegekend op zaad van een gangbaar gewas. Dit keer aan Monsanto die een broccoli heeft weten te kweken op een hogere stam zodat hij beter machinaal oogstbaar is. Een patent toestaan op een gewas dat van nature al bestaat is onethisch. Door dit patent kan het zaad van het product dat gewoon in de natuur voorkomt nu niet meer zomaar gebruikt worden, want dan krijg je een gepeperde rekening van Monsanto gepresenteerd. De kwekers die inmiddels een vergelijkbaar product hebben ontwikkeld en daar geen patent op hebben aangevraagd hebben nu het nakijken.

Stan Laurel

Stan Laurel

Zembla laat zien dat een dialoog met Monsanto lastig is. Na lang aandringen wordt uiteindelijk een interview toegestaan. De man uit Engeland die aan een interview meewerkt lijkt rechtstreeks afkomstig van het komische duo ‘Laurel and Hardy’. Hij trekt niet alleen dezelfde onnozele blikken als de komiek, maar geeft ook dito antwoorden.

Gelukkig wordt er al jaren vanuit bepaalde politieke partijen (zoals De Groenen) en actiegroepen bezwaar gemaakt en actie gevoerd. Maar de grote multinationals hebben inmiddels zoveel kapitaal vergaard met dit soort praktijken dat ze geld genoeg hebben om wetgeving te vertragen, te verhinderen of te beïnvloeden.

Ik roep iedereen op alert te blijven op dit onderwerp en in actie te komen als dat nodig is, want samen kunnen wij de wereldvoedselvoorziening behouden en de multinationals stoppen als dat nodig is.

 

Advertenties

7 thoughts on “De kwalijke praktijken van Monsanto

 1. In dit verband zie ik ook praktijken van ingenieurs bij zowel Waternet als AFM.

  In plaats van het gesprek aangaan met ‘ontdekkers van molest’ gaan zij de [vrije mens] uithollen op media actieve machtswijze.
  Ik wijs hier naar AFM boegbeeld Merel die opzichtig zich profileert als een autisme-strijder. In plaats van haar werk op te pakjen met actief veld mengt zo ee boegbeeld zich in uets wat ‘een goed doel’ is. Ergo profielering die tegelijkertijd een ernstige ondermijning is en schade toebrengt aan individuen.

  Moraal ‘financiele uitholling’ in de balans van kwesties waar de mp ‘gezamelijk oplossen’ predikt echter pontificaal anders handelt : Cie Wijffels noemt dit [default] : klinktvals “die fout”.
  En dit is corruptie met allerlei labels in communicatie te zetten.
  Tegelijkertijd in [script van de orde] instrumenteel verjuridiseerd.

  Kans is om het aanbod van cie Wijffels [distant to default] op te werken tot nieuw en voerbaar elan.

  Ugh

  } ben het zeer eens met JV {

  • Hallo Cees,
   Eigenlijk was ik niet van plan je reactie te plaatsen omdat het nogal op de persoon gespeeld is, daar doe ik liever niet aan mee.
   Maar ik ben met je eens dat er op veel gebieden zaken mis zijn. Jammer dat we dat niet allemaal kunnen oplossen.
   Groet, Jolanda

   • zinnen met nietjes passen mij minder
    Ze passen dossiervormen buiten de TAO
    Die licht marcheert

    Bij genoegen

    Ik beveel je aan Silvanus te raden
    Lijkt de gronding voor spreken is zilver, zwijgen is goud

    Ergo paal en perk
    Is spreken op moment supreme(s)

    Zoals een mars als manifestatie v mensen en fruit

    Dank je voor plaatsing
    Was niet op persoon gespeeld wegens de context die mij hekder is en door maatnemer bevraagd kan worden

    De foto van M in nrc met kersenbloesem kon ik best waarderen als wisselstof in dialoog

   • Hallo Cees,
    Ik ben altijd in voor interessante lectuur. Ik zal eens naar Silvanus kijken.
    Nu ben ik bezig aan de Apokalyps van Rudolf Steiner. Heel boeiend. Kan ik jou aanbevelen.
    Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s