Harde tuinen

Iedere keer als ik bij mijn vader op bezoek ben valt mij op dat er weer meer ‘harde’ voortuinen zijn bijgekomen. Alle groen wordt ingeruimd voor stenen. Er zijn zelfs buren die hun auto in de voortuin parkeren, zodat ze zeker zijn van een parkeerplaats in de straat. Mijn vader woont er al bijna 50 jaar en ik ben er opgegroeid. De voortuinen waren altijd voorzien van gras, planten en struiken. De voortuin was de trots van mijn moeder, maar steekt nu vreemd af tegen de tuinen van de buren. Het is even wennen.

Wateroverlast in steden - MetronieuwsHet verharden van tuinen in steden is een onwenselijke ontwikkeling. Het heeft meerdere gevolgen die samenhangen met het klimaat. Door de klimaatverandering wordt het weer steeds extremer, ook in Nederland. Er valt meer water en de zomers worden heter. Door het verharden van tuinen kan de jaarlijks toenemende hoeveelheid regenwater minder makkelijk weg waardoor wateroverlast ontstaat. En in zomer wordt de hitte door stenen langer vastgehouden waardoor de temperatuur in de steden flink kan oplopen.

Naast de directe ongemakken heeft de verharding van steden ook nog onzichtbare gevolgen. Zoals we allemaal weten wordt CO2 opgenomen door bladeren van bomen en planten en omgezet in zuurstof. Ook fijnstof wordt door vegetatie verminderd. Juist in steden is daar meer behoefte aan dan op het platteland.

Maar een nog veel belangrijker gevolg van de verharding van de tuinen is het verdwijnen van natuur uit de stad. Uit onderzoek blijkt dat de natuur een helende werking heeft, bijvoorbeeld bij stress. We staan er nog veel te weinig bij stil dat contact met de natuur van levensbelang is. Al jaren is de trend dat mensen van het platteland naar steden trekken. Willen we de gezondheid van mensen in steden op peil houden dan zullen we de steden ook groener moeten laten worden, te beginnen in de privétuinen.

Advertenties

2 thoughts on “Harde tuinen

  1. Jammer genoeg zie je op het platteland de zelfde tendens, ieder lapje grond wordt vol gebouwd. De mensen werken in de stad, zijn zelden thuis en hebben dan zeker geen zin om een tuin te onderhouden. In plaats van de natuur zijn ding te laten doen begraven ze alles onder steen en bij ieder sprietje dat er opduikt wordt het pompje met vergif boven gehaald. Te triest voor woorden,

    • Op het platteland valt dat nog wel mee. Daar mag namelijk niet veel. Voor ieder te hoog hek, vijver, aanbouw, houthok of zelfs een kas om groente in te verbouwen moet al een vergunning voor worden aangevraagd. Je mag zelfs niet zomaar een moestuin aanleggen. Maar in de bebouwde kom mag ter compensatie alles. Daar zie je inderdaad veel steen. Of mensen hebben gewoon een te kleine tuin voor een beetje groen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s