Aardappelen kweken in een zak

Tot nu toe heb ik alleen aardappelen gekweekt in de volle grond. Het is zwaar werk. Het planten is niet zozeer het probleem maar de aardappelen oogsten uit de zware klei is geen gemakkelijke klus. Vaak komt het ook voor dat we niet alle aardappelen opgraven en dan komen we ze het volgende jaar nog tegen. Dit weekend groef ik zelfs nog een paar aardappelen op van twee jaar geleden, herkenbaar door de specifieke rode kleur die we toen gepoot hebben.

De leuke tas van de Gamma

De leuke tas van de Gamma

Soms vraag ik mij af of het niet simpeler kan dus ben ik op onderzoek uitgegaan. In de boeken tuinieren met kinderen zijn voorbeelden van het kweken van aardappelen in een emmer of een kist. Dat schiet bij ons niet op met hoeveelheid die wij verbouwen. Maar toch ging het idee wel die richting uit want op internet kwam ik diverse filmpjes tegen over het kweken van aardappelen in zakken. Tijd voor een experiment.

Stap 1 is het vinden van de juiste zakken om de aardappelen in te kweken. Ik ben diverse tuincentra afgegaan maar kwam niets bruikbaars tegen. Toen door naar de Gamma. Daar kwam ik terecht bij zakken om puin af te voeren, maar die zijn weer veel te groot om mee uit de voeten te kunnen, dus vroeg ik het aan een verkoopster. “Nee kleinere zakken zijn er niet”, zei ze, “maar waarom gebruik je niet gewoon de Gammatassen? Die kosten maar 1 euro.”

Ik was blij verrast met de fijne meedenkactie van de verkoopster, daar heb je wat aan! En de tassen die ze in het assortiment hebben zijn nog geweldig leuk ook. Dus nam ik er een stapel mee naar huis. Een paar dagen later kwamen mijn man en ik in een winkel voor tuingereedschap en daar stuitten wij op aardappelkweektassen. Ze bestaan dus wel. Maar we schrokken van de prijs: 2 stuks voor € 19,95. Dat hebben wij slimmer gedaan constateerde ik.

Afgelopen weekend zijn we aan de slag gegaan. Eerst heeft mijn man met de boormachine een paar gaten in de tassen geprikt. Daarna de tassen gevuld met aarde en compost en per tas 4 aardappelen van het afgelopen jaar uitgepoot. Voorlopig staan ze nog even in de kas. Als het weer beter wordt zetten we ze gewoon buiten.

Een allerleukst filmpje van een Engelsman die aardappelen in potten kweekt (in plaats van in zakken), wil ik jullie niet onthouden. Het eerste filmpje is het planten en filmpje nummer 2 het oogsten. Het enthousiasme van de oogst is aanstekelijk. Nu nog kijken of het bij ons zo succesvol wordt.

 

 

Advertenties

3 thoughts on “Aardappelen kweken in een zak

 1. Pingback: De aardappelen in zak gaan goed | Uit de Klei getrokken

  • Hallo,

   Leuk dat je dat vraagt. Het is heel goed gegaan met de aardappelen in zak. Al heel vroeg hadden wij aardappelen. De oogst is ook super simpel: zak omkeren en de aardappelen zitten in de zachte aarde en rollen er zo uit. Geen gewroet in de klei zoals gewoonlijk. Dus volgende maand gaan we weer aan de slag.
   Enige nadeel en gelijk een tip: ze hebben wel veel water nodig, de zak droogt vooral bij zonnig weer gauw uit.

   Laat weten hoe dat gaat op school. Gaat vast lukken. Leuk idee.
   Succes.
   Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.