Welk ei is nu het meest verantwoord?

Wist u dat in de dozen scharreleieren altijd een ei zit waar nog een veertje aan zit? Iemand vertelde mij dat ooit. De eieren komen allemaal schoon uit de productie zonder een spoortje kippenmest of veren. Maar om de indruk te wekken dat het toch puur natuur is wordt in ieder doosje eieren op een ei een veertje geplakt. Als je er op let dan valt het op anders heb je het niet eens in de gaten.

WP_002357Iedere keer moet ik weer bedenken welk ei nu het meest verantwoord is. Moet het een scharrelei zijn? Een biologisch of een mais ei? Moeten we kiezen voor het vrije uitloop ei? Of gaan we gewoon voor de laagste prijs van eieren uit de legbatterij? Waar baseren wij onze keuze op? Gaat het om onze gezondheid, het welzijn van de dieren, het behoud van de natuur of kan het ook alle drie? Of is je portemonnee leidend? Ik blijf het lastig vinden.

Bij ons in de buurt zijn een aantal kippenboerderijen waar de kippen lekker buiten lopen, maar die worden weer niet biologisch gevoed. Het ei met het Demeterkeurmerk waarbij de principes van de biodynamische landbouw voorop staan heeft onze voorkeur omdat daar het welzijn van mens, dier en de planeet in acht genomen worden en dan zijn wij best bereid iets meer te betalen. Maar helaas worden die eieren weer niet verkocht in onze plattelandssupermarkt, daar moeten wij dan weer voor omrijden. Zo is er iedere keer wel wat.

Deze week troffen wij in de doos scharreleieren ook weer dat ene ei met veertje aan, maar deze keer was de lopend band medewerker wel wat erg scheutig geweest met het veren plakken. Er zat namelijk niet redelijk onzichtbaar een klein veertje op, nee, er zaten deze keer zeer prominent drie veertjes op het ei, twee witten en een bruine. Wij hebben er smakelijk om gelachen.

Volgend jaar hebben we gewoon onze eigen kippen, dan blijft die onzin ook achterwege en hoef ik mij niet meer af te vragen wat het meest verantwoorde ei is. Ik kijk er nu al naar uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s