Het zaaiseizoen is gestart

Dit weekend zijn we druk geweest met allerlei voorbereidingen voor het nieuwe tuinseizoen. Van de gesnoeide hazelnoot is zoveel hout af gekomen waardoor heel wat tijd besteed moet worden aan het afvoeren. De dikkere takken zijn goed voor de kachel maar moeten in stukken gezaagd worden. Sommige takken zullen dienst gaan doen als bonenstaak en de rest wordt versnipperd. We hebben inmiddels weer zo’n grote stapel snoeihout dat we op het punt staan om of zelf een houtversnipperaar aan te schaffen of er maar weer eens een te huren. Daar zijn we nog niet over uit.

Snoeien van de hazelaar

Snoeien van de hazelaar

De oprijlaan en het erf moest ook hoognodig onderhanden genomen worden. Hele plaggen met gras hebben zich vastgezet op de stenen. Een lastig karwei om dat weer los en schoon te krijgen. En aan het eind van de winter ligt er onder de heggen zoveel bladeren dat moet gewoon een keer weggehaald worden. De nieuwe komposthoop blijkt een uitkomst. We hoeven daarom niet ver te lopen om de bladeren af te voeren.

Ook de ramen van de grote kas waren toe aan een schoonmaakbeurt. Door groene aanslag leek het net of er een sluier over de ramen hing, waardoor de zon natuurlijk ook een stuk minder kans heeft om binnen te komen. Dus moest ik flink aan de slag. Maar ja hoe doe je dat als je niet overal wil lopen. De aarde en het bodemleven is tot rust gekomen en dat willen we niet verstoren. Maar als een ware ballerina heb ik met heel wat kunst en vliegwerk de klus geklaard, met de nodige spierpijn als gevolg. Alleen het dak aan de buitenkant moet nog, maar dat is lastig, zeker nu de grond zo drassig is.

Het eerste zaaigoed en het scheve watervat

Het eerste zaaigoed en het scheve watervat

Na het soppen van de ramen van de kas heb ik de eerste gewassen uitgezaaid. Vorige week hadden wij al een flinke laag compost in de kas aangebracht, dus nu kon er gezaaid worden. Ik had nog zelf geoogst zaad van afgelopen jaar van paksoi, rucola en pluksla, die kunnen nu onder glas al uitgezaaid worden. Maar ik heb ook nog spinazie, raapstelen en een laatste restje rode eikenbladsla gezaaid. Deze week ga ik nog wat kruiden zaaien voor in de vensterbank. Heerlijk, ik verheug mij nu al op sla met verse kruiden.

Ons watervat naast de kas is wat verzakt dus die moet weer worden rechtgezet. Diverse gangen van dieren hebben het vat een kant op doen hellen. Zodra hij weer op zijn plek staat kan hij weer regenwater gaan opvangen zodat ik het zaaigoed nat kan houden met regenwater. Dat bespaart kraanwater en een loop door de tuin met de gieter.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.