Permacultuur in de praktijk – Dag 364

De eerste permacultuurprojecten zijn ontstaan in droge en geërodeerde gebieden in Australië, waardoor de grond in een paar jaar weer bruikbaar en vruchtbaar zijn geworden. Maar ook in koudere gebieden zijn mooie projecten te vinden zoals van Sepp Holzer in Oostenrijk die een van de grootste voorbeelden van permacultuur heeft uitgerold en waarover ik al op Dag 159 een stukje schreef.

Krameterhof van Sepp Holzer

Krameterhof van Sepp Holzer

Een aantal voorbeelden in Engeland zijn door Malcom Baldwin vastgelegd in een film waarin niet alleen permacultuur in de praktijk wordt getoond met alle verschillende aspecten, maar vooral de impact van het project op de lokale gemeenschap. De ervaring leert dat permacultuurprojecten veel verder reiken dan alleen de productie van voedsel. Het biedt inkomen voor een grote groep mensen en leidt tot meer bedrijvigheid in de gemeenschap.

Permacultuur is een door mensenhanden ontwikkeld systeem. De biodiversiteit is daardoor groter dan in de natuur zelf ontstaat met als voornaamste voordeel dat door de wisselwerking een hogere opbrengst ontstaat. Ook is een kringloopsysteem ontwikkeld waarbij niets verloren gaat en alles in een samenspel tussen flora en fauna wordt benut. De film bevat waardevolle tips.

Het is uitermate belangrijk dat de informatie over permacultuur breed wordt gedeeld omdat door de traditionele landbouw ieder jaar vruchtbare grond verloren gaat. Dus willen we over 50 jaar nog iedereen op deze aarde kunnen voeden dan moeten er maatregelen genomen worden die voor de langere termijn een oplossing zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s