Voedsel vindt je overal – Dag 357

We realiseren ons te weinig dat veel planten in onze omgeving eetbaar zijn. Dat is natuurlijk niet vreemd want onze voorouders die als jager-verzamelaar in de weide wereld rondtrokken wisten heel goed wat zij konden eten om te overleven. Vooral ook wat wanneer te oogsten was. Wij zijn deze kennis volledig kwijtgeraakt, we weten niet meer welke planten eetbaar zijn en hoe ze smaken. Om daar achter te komen is ook niet zo eenvoudig en vereist wat studie.

Distels met vlinders

Eigen foto: Distels met vlinders

Er zijn steeds meer mensen die als aanvulling op hun dagelijkse voeding wilde planten plukken in de natuur. Maar er zitten best wat haken en ogen aan het wildplukken. Volgens de wet mag je niet zomaar overal planten plukken, op straffe van een geldboete. De grond waar ze opstaan is altijd van iemand en die moet toestemming geven. Als kind heb ik al geleerd om geen planten te plukken op wandelingen, want als iedereen dat zou doen, kreeg ik te horen, dan was de natuur gauw kaal.

Met respect omgaan met de natuur is daarom belangrijk. Je moet ook goede kennis hebben want een giftige plant is zo geplukt. Ook is het belangrijk om niet zomaar alles te plukken. Om de diversiteit te behouden is het raadzaam om van de planten die je tegenkomt maar een klein gedeelte mee te nemen. Als iedereen ongebreideld gaat plukken kan je je natuurlijk voorstellen dat er niets meer overblijft van de wilde planten, wat de biodiversiteit weer kan schaden.

Na de wandeling smullen maar (eigen foto)

Na de wandeling smullen maar (eigen foto)

Er zijn vele boeken te vinden over eetbare wilde planten. Als je de natuur in gaat om wilde planten te plukken is het raadzaam om een boek bij de hand te hebben zodat je weet wat eetbaar of giftig is. Veel handiger is het om onder begeleiding de natuur in te trekken. Bij mij in het dorp woont een vrouw die regelmatig wandeltochten organiseert, gewoon hier in de buurt. Ik ben een keer met haar op pad geweest en dat was uitermate leerzaam. Na aflopen hebben we samen een salade gemaakt en gegeten van de wilde planten die we zelf geplukt hadden. Helaas lukt het mij te weinig om met haar mee te gaan, maar het is wel mijn ambitie om er nog meer over te weten te komen.

Zoals we vaak kunnen lezen staat de biodiversiteit in Nederland onder druk. Als je ook in je eigen omgeving kijkt is Nederland net een aangeharkt park. Iedere gemeente heeft de opdracht om de natuur te beheren of liever gezegd beheersen en dat doen ze meestal door met grote machines alles te maaien wat ze tegenkomen. Dat is uitermate jammer omdat dat de biodiversiteit niet ten goede komt. Veel wilde planten worden weggemaaid en zijn daardoor minder in staat zich voort te planten.

Om de natuur en de biodiversiteit een handje te helpen is het mijn ambitie op ons eigen terrein zo min mogelijk in te grijpen en de natuur de vrije loop te geven. Dat scheelt ook nog eens heel wat werk. Een buurman merkte laatst op dat hij dat ongewenst vindt omdat daardoor het onkruid naar hem overwaait. Dat geeft al aan hoe het reguliere denken over de natuur in elkaar zit. De boeren in mijn omgeving willen gras oogsten, geen onkruid. Maar als je je realiseert hoe smaakvol veel ‘onkruid’ is dan kijk je er met andere ogen naar. Hebben de boeren zich eigenlijk wel eens afgevraagd wat hun dieren eigenlijk lekker vinden?

Op internet zijn veel filmpjes te vinden over eetbare wilde planten, ook handig om er meer over te weten te komen. Zelfs nu in de winter zijn planten te oogsten dat laat de volgende film zien.


 

Sascha Kleinen heeft meer filmpjes gemaakt, bekijk hier zijn site. Leuk om te bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.