De winter is nog maar amper begonnen…. – Dag 347

….. en het voorjaar komt er nu al weer aan. Krokusjes en sneeuwklokjes zijn elders in het land al gesignaleerd. Bij mij nog niet maar hier op het platteland is het altijd iets later. Maar toch zie ik al zo her en der struiken uitlopen. Hoewel het de laatste dagen erg onstuimig weer is waardoor het kil en guur lijkt is de temperatuur nog steeds hoog voor de tijd van het jaar, met alle gevolgen van dien. De vogelkransen worden ook maar mondjesmaat gebruikt, een belangrijk signaal dat de natuur nog voldoende voedsel biedt voor de vogels. Ook onze katten blijven nu al geregeld de hele nacht buiten.

De ooievaars die normaal overwinteren in het zuiden van Europa en het noorden van Afrika zijn deze winter hier gebleven. Dat betekent dat de temperatuur goed genoeg is maar nog belangrijker dat er nog voldoende voedsel te vinden is. De ooievaar tellers zijn daar wat minder enthousiast over, want als het mis gaat en de winter toch doorzet dan zullen velen sterven.

Als het zo door gaat kan ik binnenkort al weer gaan zaaien. Oeps daar had ik nog niet op gerekend. Tot rust komen is er dan niet meer bij. Maar ik laat mij door een enkel sneeuwklokje niet wijs maken dat de lente echt begonnen is. We weten totaal niet wat ons nog te wachten staat. De maanden februari en maart kunnen nog knap verraderlijk zijn.

Vorig jaar ging de herfst over in de lente. Dat was op zich geen groot probleem. Slechts een aantal dagen was het even penibel of de vorst door zou zetten, maar dat liep met een sisser af. De echte problemen komen als deze hoge temperaturen aanhouden waardoor de sapstromen van de fruitbomen al weer op gang komen en er dan alsnog flinke vorst overheen gaat. Dan zal er geen fruit zijn. Dat hebben we een paar jaar geleden gezien. Het gezegde luidt niet voor niets: “Als de dagen lengen gaan de nachten strengen”. We zullen het moeten afwachten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.