Gemeente Buren, dat kan groener! – Dag 340

Net voor het kerstreces ontvingen wij de beslissing ten aanzien van ons bezwaar over de stookontheffing van snoeihout bij ons aan de overkant. Terecht dat de heer Van der Linden, de eigenaar van het voormalige cultuurerfgoed, TE VROEG de fik gestoken heeft in de brandstapel van snoeihout, anders had hij de oogst van dit jaar wel op zijn buik kunnen schrijven.

Om even het geheugen op te frissen wat hier aan vooraf ging. Op 7 maart 2014 werden wij zeer vroeg wreed uit onze slaap opgeschrikt door kettingzagen. Wat bleek: de schitterende oude hoogstam kersenboomgaard bestaande uit 75 enorme bomen werd rucksichtslos omgezaagd. Het typisch Betuwese cultuurerfgoed, waarvoor in het voorjaar mensen uit de wijde omtrek naar toe kwamen om foto’s te maken, moest plaats maken voor een gewas (mais) met een hogere opbrengst.

Wij weten nu hoe het voelt als bulldozers en kettingzagen het Amazonegebied intrekken om bomen te kappen. Angstaanjagend. Niet tegen te houden. Wat achter bleef was een destructief en kaal landschap met een enorme berg snoeiafval. De bruikbare delen waren inmiddels afgevoerd.

In april stond er in de krant een aanvraag voor het verlenen van een stookontheffing. Na de teleurstelling van de kap van zo’n mooie boomgaard was men ook nog van plan om de metershoge berg snoeiafval voor onze deur in de openlucht te gaan verbranden. Dit ging mij echt te ver omdat er voldoende alternatieven zijn die goed zijn voor mens, dier en milieu. De klimaatverandering is nu al nagenoeg niet meer omkeerbaar. Ik had gedacht dat de bestuurders van de gemeente Buren wel wijzer waren en meer begaan met haar inwoners, het milieu, haar imago als groene gemeente en de toekomstige generaties.

Dus hebben wij bezwaar aangetekend met de nodige argumenten, zoals verwoord in mijn blogje van 7 april. Maar gelukkig heeft de heer Van der Linden vriendjes op het gemeentehuis dus was nog dezelfde dag ons bezwaarschrift uitgelekt. Na sluitingstijd van het gemeentehuis heeft men gewoon ZONDER vergunning de fik erin gestoken. Gedane zaken nemen immers geen keer! De vriendjes op het gemeentehuis wisten blijkbaar dat een procedure enkele maanden in beslag zou nemen.

Deze zomer keken wij aan tegen onooglijke armetierige maisplanten. De opbrengst zal niet hoog geweest zijn en werd in ieder geval ook nog eens teniet gedaan door de fikse boete die de heer Van der Linden heeft mogen ontvangen voor het stoken zonder vergunning. Gevoel van gerechtigheid maakt echter geen plaats voor gevoel van teleurstelling over het beleid van de gemeente Buren. Dit kan anders. Dit kan groener en milieuvriendelijker!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.