De verrassende eigenschap van Sojamelk – Dag 339

Dat mijn zoon toch wel gevoelig is voor mijn argumenten over gezonde voeding blijkt uit het feit dat hij de laatste paar weken toch minder melk is gaan drinken. Het was ook te gek, hij dronk in z’n eentje wel een liter melk per dag. Hij begint zijn dag nu met muesli en de cornflakes blijven daardoor ook onaangeroerd. We halen nu bijna meer sojamelk in huis dan gewone melk. Dat scheelt een hoop ruimte in de koelkast en een hoop gesjouw vanuit de supermarkt.

Soja

Soja, sojamelk en sojabonen

Inmiddels heb ik ook uitgeprobeerd of het maken van kefir op basis van sojamelk mogelijk is. En ja hoor het werkt en tot onze verrassing smaakt het nog lekker ook. Het is iets zoeter van smaak. Nu hopen we dat de kinderen het ook gaan drinken, dat is weer een volgende hobbel om te nemen. Toch lees ik weer allerlei berichten dat sojamelk ook niet goed is. Dus duik ik daar maar eens in.

Wat is sojamelk eigenlijk? Sojamelk komt uit China en wordt gemaakt van sojabonen die geweekt worden in water en daarna gemalen. Het bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïne als koemelk. Sojamelk bevat geen lactose waardoor mensen met koemelkallergie, wat meestal neer komt op lactose-intolerantie, wel sojamelk kunnen drinken. Omdat het uit planten gemaakt is wordt het veelal gedronken door vegetariërs en/of veganisten.

Het wonderlijke is dat wij sojamelk gebruiken afkomstig uit China en de Chinezen kopen bij ons de melkpoeder van koemelk. Lang leve de wereldhandel. Overigens mag de term sojamelk helemaal niet gebruikt worden want dat is voorbehouden aan ‘echte’ melk. Kijk maar op het pak daar zie je alleen ‘Soya’ of ‘Soja’ staan of de term ‘Sojadrink’ wordt gebruikt.

Zoals we zelf al hebben geconstateerd is sojamelk zoeter dan koemelk. Sojamelk wordt bereid met suiker om de smaak van bonen te verhullen. Daarom wordt diabetici aangeraden om niet teveel sojamelk te drinken. Daarentegen bevat sojamelk geen verzadigd vet waardoor het juist weer goed past in een vetarm dieet. Vanuit milieuoogpunt is er nogal wat kritiek op de productie van soja, dat zou minder goed zijn voor het milieu dan wordt gedacht. Er wordt namelijk nog altijd teveel oerwoud gekapt om soja te produceren.

Er zijn mensen die koemelk niet verdragen, maar er zijn ook mensen die weer niet tegen sojamelk kunnen. Dus is het belangrijk zelf uit te vinden wat het beste bij jouw voedingspatroon past. Of sojamelk nu wel of niet gezond is kan ik niet goed achterhalen. Daarover zijn de meningen verdeeld. Afwisseling is sowieso goed. Het is altijd belangrijk om gevarieerd te eten, dus dat geldt ook voor het gebruik van soja en sojamelk. Vooral het eten van zoveel mogelijk verse producten is belangrijk als ook zo min mogelijk voeding dat een bewerking heeft ondergaan. Maar ondertussen zijn wij blij met kefir van soja ter afwisseling.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s