De natuur is sterk en zelfhelend – Dag 338

Wat veel tuinders aan het begin van de winter doen is jonge boompjes en bepaalde planten inpakken om te beschermen tegen de vorst. Maar dat is iets wat wij beslist niet doen, het past niet bij onze filosofie van de natuur de natuur laten. Alles moet gewoon zelf in staat zijn om de winter door te komen, anders hebben ze bij ons geen plek in de tuin, daar kunnen wij niet aan beginnen, daarvoor is onze tuin te groot.

Onze treurwilg - januari 2009

Onze treurwilg – januari 2009

Natuurlijk gaat het dan wel eens fout, zoals een paar jaar geleden toen heel laat in de winter ineens de vorst toesloeg. De gevolgen waren groot. Drie van de vier vlinderstruiken waren kapotgevroren, onze ligusterhaag was voor het grootste deel bevroren, we hadden totaal geen fruit, een aantal jonge boompjes waren ernstig aangetast en een aantal struiken hebben het niet gehaald.

Maar de natuur is sterk en heeft een groot zelfhelend vermogen. Onze ligusterhaag is weer helemaal hersteld en het daaropvolgende jaar hadden we gewoon weer fruit. Een aantal jonge bomen waarvan wij dachten dat ze verloren waren liepen toch weer uit.

Toen mijn man als kind hier kwam wonen hebben zijn ouders een treurwilg voor het huis geplant. Die is in de zeer strenge winter van 1978/1979 bevroren geweest. Maar hij is in het voorjaar toch weer gaan uitlopen. Vandaar dat de treurwilg maar een relatief korte stam heeft en vanaf een paar meter al uitloopt in een aantal stammen. De onderstam is inmiddels gigantisch dik en in zijn totaliteit is het ondanks wat tegenspoed in de beginfase een schitterende boom geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.