De bodem winterklaar maken – Dag 337

Hoewel ik nu wat minder hoef te doen in de tuin waardoor het wat rustiger is, betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen tot het voorjaar zich aandient. Alleen al het schoonmaken van alle tuingereedschap is een behoorlijke klus. De plannenmakerij voor ons permacultuur landschap is in volle gang en als het weer en de wet- en regelgeving een beetje meezit kunnen we aan het eind van de winter wel aan de slag met de grondwerkzaamheden.

Voordat het zover is moet er nog een archeologisch onderzoek plaatsvinden. Onze grond is aangemerkt als archeologische vindplaats. Het feit dat bij ons in de buurt al onderzoek heeft plaatsgevonden – er is daar niets gevonden – gaf vanuit de gemeente geen aanleiding om te veronderstellen dat er bij ons niets zit. De regionale archeoloog kwam zelfs met de aanvulling dat er op onze grond een dubbele aanduiding zit, wat betekent dat de kans dubbel zo groot is dan bij onze buren dat er wat in de grond zit. Waarom kon men ons niet vertellen. Ik heb zo mijn twijfels over deze opmerkingen. Dus tot aan het onderzoek weten we niet of er misschien een Romeinse uitkijktoren of een Romeins schip in de achtertuin ligt.

ploegenVeel grondeigenaren in onze omgeving hebben in de afgelopen periode geploegd. Dit doen zij zodat de vorst de omhooggewerkte kleigrond kan laten ‘breken’, zodat de grond losser wordt. Een gebruik dat al eeuwen plaatsvindt. Inmiddels is de eerste vorst er al overheen geweest. Daar zullen de blij mee zijn. Ploegen mag wel, ondanks de aanduiding van archeologische vindplaats, omdat dit niet dieper gaat dan zo’n dertig centimeter.

Maar ploegen dat is iets wat wij niet doen. Bij ons blijft de grond zoveel mogelijk onberoerd zodat de schimmels, de algen en het bodemleven in tact blijft en zich volop kan ontwikkelen voor een nieuw groeiseizoen. Dat is ook voor ons nog wel even wennen. Tot twee jaar terug gingen wij er met de frees overheen en werd al het overgebleven groen gefreesd.

Ik ben nu bezig om de bedden en de kassen leeg te halen zodat de nieuwe grond er bovenop kan. Het grovere plantenmateriaal gaat eruit evenals het onkruid dat ik er beslist niet in wil houden en de rest blijft liggen. Een zwaar werkje. Daarbovenop gaat een nieuwe laag compost. Hierdoor blijft het bodemleven zoals het is en wordt de bodem verrijkt voor het nieuwe seizoen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.