Het geheim van stevia – Dag 327

Stevia (stevia rebaudiana), ook wel honingkruid genoemd, is een plant van de composietenfamilie afkomstig uit Zuid-Amerika. De steviaplant, waarvan de bladeren worden gebruikt, staat bekend om haar zoete smaak en wordt al eeuwen gebruikt als zoetstof in dranken maar ook als medicinaal kruid. Stevia is tien tot vijftien keer zoeter dan suiker maar bevat geen calorieën en verhoogt ook de bloedsuikerspiegel niet.

SteviaStevia is een hulpmiddel bij een aantal aandoeningen. Het helpt diabetes voorkomen en heeft een gunstig effect op een te lage suikerspiegel. Maar het is ook een goed hulpmiddel om het gewicht op peil te houden. Bij een behoefte aan suiker helpt het om twee blaadjes stevia in de thee te doen of door een smoothy te maken met een paar blaadjes of door gewoon op vers geplukte blaadjes te kauwen. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de tandplak en helpt daarmee gaatjes in de tanden te voorkomen.

Ondanks de voordelen is stevia een tijd lang in de EU niet toegestaan in voedingsmiddelen. Pas sinds 2011 mag het op de Europese markt worden gebruikt. Persoonlijk denk ik dat het gewoon door de machtige suikerlobby is tegengehouden. Als we het over stevia als zoetstof hebben, die gewoon in de supermarkt te koop is, dan hebben we het over steviolglycosiden, dit betreft de zoete moleculen die door de industrie uit de steviaplant gedestilleerd zijn. De witte poeder die zo ontstaat heeft het E-nummer E960 meegekregen en is in geconcentreerde vorm 300 keer zoeter dan suiker. Doordat deze stof zwaar bewerkt is bevat het geen mineralen meer en is de geneeskrachtige natuurlijke werking teniet gedaan.

Inmiddels wint stevia als natuurlijk zoetstof steeds meer aan populariteit. Zeker sinds de zoetstof aspartaam zoveel negatieve publiciteit heeft gekregen. Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het gebruik van stevia in witte poedervorm. Door de bittere smaak van steviolglycosiden wordt namelijk maltodextrine toegevoegd wat een zeer dubieuze en chemische herkomst heeft. Er is behoorlijk wat discussie over wat nu natuurlijke stevia is en wat niet. Informeer jezelf en laat je niet misleiden.

Wil je gezonde natuurlijke zoetstoffen gebruiken gebruik dan:
• Verse steviabladeren;
Groene steviapoeder – ook zelf te maken;
• Honing;
• Palmsuiker;
• Kokosbloemsuiker.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.