Landbouw als een holistisch systeem – Dag 325

Al heel lang ben ik geabonneerd op het blad Ode wat tegenwoordig The Optimist heet. Elke maand ben ik weer verrast over de inspirerende en uitdagende artikelen. Ook in het vorige blad las ik een artikel dat al de hele maand in mijn hoofd zit. Wereldwijd zijn 74 miljoen jongeren zonder werk en er is wereldwijd nog steeds erg veel honger. Daarnaast is met de juiste aandacht en methode ontzettend veel mogelijk om grond vruchtbaar te maken zodat er met oog voor de planeet gezond voedsel verbouwd kan worden. Waar wachten we nog op?

Circulaire-economieDe internationale denktank genaamd Food Tank vraagt aandacht voor het onderwerp en roept jonge mensen op om boer te worden. Vooral de nieuwe methoden als permacultuur en biodynamische landbouw staan centraal bij de Food Tank en laten zien dat kleinschalig boeren niet betekent dat je terug gaat in de tijd. De jongeren van vandaag staan veel meer met hun gezicht naar de toekomst en zijn bereid zaken anders aan te pakken dan de voorgaande generaties omdat zij zien dat het anders moet.

Food Tank zet zich in om het imago van de landbouw te veranderen. Landbouw nieuwe stijl gaat niet slechts over voedselproductie maar is een holistisch systeem dat veel verder gaat. Het helpt de biodiversiteit herstellen, het gaat over met respect omgaan met mens, dier en de natuur. De nieuwe landbouwmethoden werken aan het herstellen van het ecosysteem en het weer vruchtbaar maken van de bodem. Maar het betekent ook ondernemerschap en innovatie, met nieuwe business modellen en samenwerkingsvormen in lokale gemeenschappen als resultaat. Landbouw nieuwe stijl is een uitdaging voor jonge mensen en maakt de landbouw van de toekomst hip. Daar wil ik mij graag voor inzetten!

Met het volgende filmpje vraagt Food Tank aandacht voor het belang van landbouw als holistisch systeem:

 


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s