De winterzonnewende – Dag 324

Vandaag is het 21 december, de kortste dag. Na vandaag gaan de dagen weer lengen, een mooi vooruitzicht. Wat deze dag bijzonder maakt is dat het de dag is van de winterzonnewende, althans in het noordelijk halfrond. Het begin van de astronomische winter. Dit betekent dat de zon haar laagste stand bereikt. Om 12.00 uur precies staat de zon loodrecht op de Steenbokskeerkring, de naam is afgeleid van het sterrenbeeld Steenbok, dat ook na vandaag begint.

De komst van het licht Foto: Meteo Hellevoetsluis

De komst van het licht     Foto: Meteo Hellevoetsluis

In veel culturen op het noordelijk halfrond is de winterzonnewende aanleiding om feest te vieren, ook wel midwinterfeest genoemd. Door het ontsteken van veel licht van vuur en kaarsen wordt gevierd dat dit de dag is waarop het licht uit de duisternis herrijst. De natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van mensen. De mens was immers afhankelijk van de natuur. Maar doordat wij steeds verder afraken van de natuur raken wij ook de herkomst van tradities kwijt.

Doordat volken door de eeuwen heen over de wereld uitzwierven zijn verschillende tradities, religies, verhalen, mythen, sagen en overleveringen bijeengekomen. Met kerst, dat uitbundig met lichtjes wordt aangekleed, vieren wij christenen de geboorte van het Christuskind, de brenger van het licht. Het Christendom is naar het noorden gebracht en kwam zo in aanraking met het feest van de winterzonnewende, de komst van het licht. Niet verwonderlijk dus dat wij de komst van het Christuskind vieren rond 21 december.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.