Een kruidenspiraal – Dag 319

Ik ben vast een lijstje aan het maken van zaken die ik het komende voorjaar wil aanpakken. Ieder jaar pak ik voor het leereffect weer iets nieuws op. Het afgelopen jaar was dat knoflook telen, maar dat is nog niet echt een succes geworden, dat kan nog beter. Het komende jaar staan gemberwortel en mierikswortel op het programma. Maar dit voorjaar ga ik ook een kruidenspiraal maken.

KruidenspiraalEen paar weken geleden kregen we van iemand een stapel stenen die over waren. Die zijn erg handig om in een kruidenspiraal te verwerken. Om alvast goed voorbereid te zijn bekijk ik een aantal filmpjes op internet. Het is niet alleen belangrijk hoe de spiraal te maken maar ook waar precies de kruiden gepoot moeten worden. De ene kruidensoort houdt van veel zon, de ander weer van veel water. Maar de kruidenspiraal biedt ook een schaduwrijke kant. Het is dus nog een uitzoekwerkje om de ideale plek voor iedere kruidensoort te bepalen.

Nu heb ik kruiden in een houten bak staan, maar die kan niet het hele jaar buiten blijven. De vaste kruiden kunnen daar dus niet in blijven staan. Die zet ik nu weer tijdelijk in losse potten. Maar echt handig is dat niet. Het voordeel van de kruidenspiraal is dat het is opgebouwd uit stenen waardoor de warmte goed vastgehouden kan worden, waardoor de kruiden ook bij minder weer de warmte krijgen die ze nodig hebben. De vaste planten kunnen daarom blijven staan en de warmt minnende kruiden hebben de kans te overwinteren.

Er zijn heel veel filmpjes te vinden op internet. Iedereen doet het weer anders dus kan ik met een gerust hart mijn intuïtie volgen en mijn eigen invulling geven aan de kruidenspiraal. In het volgende filmpje is een combinatie van informatie over de manier waarop de spiraal gemaakt wordt en welke kruiden waar het beste tot hun recht komen.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s