Het is weer stamppottentijd – Dag 315

We hebben al weer een aantal keer boerenkool en zuurkool gegeten. Altijd lekker, zeker met guur weer. Vooral met onze eigen aardappelen natuurlijk. Een van de jongens vroeg van de week “Mam, hoe wordt eigenlijk zuurkool gemaakt?” Slimme vraag want wie denkt daar nu over na. Zuurkool groeit niet zomaar aan een struik, dat had hij wel in de gaten. Maar hoe dan wel dat wist hij niet. Zuurkool koop je gewoon kant-en-klaar in de supermarkt of bij de groenteman uit het vat.

ZuurkoolMaar toch was zijn vraag ook weer niet zo slim want je hoeft maar even op internet te kijken en je weet hoe het zit. Internet weet alles! En de jongens kunnen alles vinden, zelfs wat wij liever niet willen dat ze zien. Dus maar even een filmpje op internet opgezocht om het nog eens te bekijken. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool dat heel fijn gesneden wordt en er komt veel zout bij aan te pas. Ooit heb ik dat gezien, maar hoe nu precies was ik ook weer kwijt.

Wat ik toch eigenlijk niet (meer) wist is dat er 98% witte kool wordt gebruikt en maar 2% zout, ik dacht dat het meer was. Het proces is vergelijkbaar met het maken van kefir (zie mijn blogje van dag 15) waarbij de melkzuurbacterie de suikers omzet in zuren, dit proces heet fermenteren. Door dit proces kan de zuurkool heel lang bewaart worden, het werkt als een conserveermiddel. Vandaar dat het al behoorlijk lang in de overlevering wordt gebruikt. Lang voordat de koelkast is uitgevonden.

Het fermenteerproces maakt zuurkool heel erg gezond, want het krijgt de eigenschap van een probioticum waardoor de darmflora wordt verbeterd en daardoor de weerstand wordt verhoogd. Het bevat ook veel vitamine C, wat natuurlijk erg handig is in de lange donkere wintermaanden wanneer er weinig fruit is we minder zonlicht krijgen. Vandaag de dag zou je het een superfood noemen. Maar wij vinden het gewoon lekker.

In het volgende filmpje kan je zien hoe zuurkool gemaakt wordt:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s